На какво ще играем днес?

Всеки родител е изпадал в безпомощното състояние да се чуди с какво да забавлява децата по време на ваканцията при това без помощта на компютър, таблет, телефон или телевизия. Велосипеди, ролери, скейтборд, федербал, ритане на топка с приятели/родители – тези варианти със сигурност сте изпробвали, а ако и вашите деца са като моите, всички тези занимания вече са започнали да им омръзват. А ги има и „дългите“ часове на обяд, когато жегата не позволява да сме навън, тягостните часове в колата по време на дълъг път или минутите на плажа между къпанията в морето.

Активните карти „100 игри за деца във ваканция“ (изд. Клевър Бук) са истинска съкровищница от варианти на игри и занимания, с които да ангажирате вниманието на малчуганите без да ги отегчавате. Върху всяка от картите са описани правилата на 2 игри, придружени със забавни илюстрации и примерни реплики (когато е нужно). Освен игри, които включват физическа активност, са описани и „тихи“ игри или такива, които можете да играете на закрито, включително на летището или гарата, без да пречите на останалите около вас.

Чудовищните рисунки на Пепи, Мая и Лора

Вероятно част от игрите са ви познати – криеница, пиян морков, камък-ножица-хартия. Други пък са толкова простички и ефективни, че чак ви хваща яд, че не са ви хрумнали досега. Сред тях са интересни нови предложения за забавления на пясъка, игри с топка, както и занимания, които развиват въображението, творческите умения, съобразителността, паметта и концентрацията. Повечето от игрите могат да се играят от шарена група деца на различна възраст. Ако е необходимо, можете да направите леки промени в правилата, за да включите и мъниците, чието огромно желание да играят с „големите“ често надхвърля възможностите им.

За много от игрите не е необходимо нещо повече от другар/и, за други ще ви трябват топка, тебешир, лист хартия и моливи. Други децата могат да играят и сами, като се състезават със самите себе си, а в много от игрите можете да се включите и вие като родители. Гарантирам, че ще се забавлявате! Например, в горещата съботна вечер с двете ми деца (9 и 5г.) си спретнахме рисуване на чудовища, а резултатите бяха… чудовищни!Big Smile

Като всички продукти на изд. Клевър Бук, „100 игри за деца във ваканция“ са в удобна кутия, която да издържи множество пътувания и препрочитания. Аз лично вече я включих в задължителния багаж за семейните ваканции.

Автор: Лора Филипова