На 11 май започва гласуването за любима детска книга в „Бисерче вълшебно“ 2021

На 11 май 2021 г. започва гласуването в деветото издание на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2021.

Децата на възраст от 5 до 16 години могат да избират между 144 заглавия, издадени през 2020 г. и разпределени в четири възрастови категории с художествени книги, както и в специалната категория за нехудожествени книги „Нещотърсачи“.

Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ е първата в България, която насърчава грамотността чрез четене като приканва децата да изразят мнението си за новопубликувани художествени и нехудожествени заглавия.

Организатор е фондация „Детски книги“, а деветото издание по традиция се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Гласуването за любими книги ще продължи до 22 септември 2021 г. в уебсайта на наградата – www.biserche.com. Книгите от български писатели са 54, а броят на номинираните заглавия по категории е:

Децата имат право да гласуват за 2 номинации – една художествена и една нехудожествена. За своя глас те получават грамота за почетно жури.

Гласуването се извършва или индивидуално (с помощта и съгласието на родител), или чрез колективен вот, подаван от учител/библиотекар.

Децата под 5 години също могат да се включат в гласуването с помощта на родителите си. Техният избор не влияе при определянето на победителите, които получават статуетки, но отличава художествено и нехудожествено заглавия със специалната награда на бъдещите читатели с мнение.

За своето участие децата под 5 години също получават грамота.

„Предстои ни още едно издание на наградата в условия на пандемия, когато срещите на децата с книгите и техните създатели са ограничени предимно онлайн. Екипът ни черпи от натрупания опит от трудната 2021 г. и заедно с учители, библиотекари и родители е готов да посрещне предизвикателствата.“ – каза Валентина Стоева, основател на фондация „Детски книги“.

През 2021 г. продължава изграждането на мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“. През 2018 година бяха учредени близо 80 клуба в различни населени места, а основната им цел е участниците да развиват логическото, критичното, творческото и аналитичното си мислене, както и уменията си за решаване на проблеми.

Акцент в работата на клубовете е провокирането на интерес към науката, технологиите и изкуствата. Всичко за клубната дейност можете да следите в специалната категория в сайта на наградата.

За втора поредна година ще се проведе и съпътстващата инициатива „Книгоходец“. Тя дава възможност на активните участници в наградата да броят прочетените страници, наречени книгометри, и с помощта на учител/библиотекар да се включат в общо предизвикателство за пътешествие по земното кълбо.

Повече за Награда „Бисерче вълшебно“ и съпътстващите инициативи можете да откриете в уебсайта www.biserche.com. Организатор е фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Кампанията по представяне на най-добрите книги за изминалата година се провежда с подкрепата на Столична община, както и развитието на мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“.

„Книгоходец“ е подкрепен от Национален фонд „Култура“. 

Партньори на инициативата са Фондация „Глобални библиотеки – България“, Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Асоциация „Българска книга“.

Медийни партньори са Azcheta.com, NGOBG.info, Danybon.com и Здраво дете.