Муминтроловете, Петсън и Финдъс на Киномания 2014

Детската програма на предстоящото издание на фестивала “Киномания” 2014,  което ще се проведе между 13 и 30 ноември, предвижда 3 анимационни и 4 игрални филма за малките зрители, като голяма част от тях разказват за наши стари познайници и любимци. Шест от седемте заглавия са дублирани на български език.

По повод 100-годишнината от рождението на финландска авторка Туве Янсон малките зрители ще могат да гледат симпатичното муминтролско семейство и неговите приятели в “Мумините на ривиерата”.

След като на предишната Киномания гледахме анимационния филм „Петсън и Финдъс: Смехотерапия”, сега ще можем да видим игралния “Петсън и Финдъс: Малки бели, голямо приятелство” на режисьора Али Самади Ахади. Другарството между стареца и немирното котараче отново ще е централна тема.

За по-големите малчугани интересен ще е “Хартиеният принц” на Марко Костич по книгата на сръбската авторка Владислава Войнович, която разказва за 7-годишната Юлия, съученика й Аги и тяхната приятелка Ема, които заедно се впускат в спасителна мисия заради семейството на Юлия.

Не са пропуснати и филми по класики като “Емил от Льонеберя” на Астрид Линдгрен и „Пинокио” на Карло Колоди. Програмата се допълва от игралния “Ноно, криволичещото дете” на режисьора Винцент Бал с участието на Изабела Роселини. В него ще можем да гледаме лудориите на невръстния пакостник Ноно, който иска да прилича на баща си – най-добрия полицейски инспектор на света, но се забърква с опитния мошеник Феликс и става съучастник в приключенията му.

В “Славеят” дядо и неговата внучка ще пътуват из Китай, а пътешествието ще промени възгледите на детето за това кое е наистина ценно в живота. Филмът на Филип Мюил е китайското предложение за номинация за чуждоезичен “Оскар” тази година.

Всички прожекции от детската програма са в зала 1 на НДК и са безплатни за децата, а цената на родителския билет ще е 5 лв.

Програмата на “Киномания” 2014, която тази година ще се проведе успоредно в София, Пловдив и Варна, е разделена на няколко рубрики, сред които освен “Детско кино” публиката може да открие и заглавия по темите “Фестивал на фестивалите”,  “Киното и неговата история” , “Специални прожекции”, “Кулинарно кино”, “Музикално кино” , българско и италианско кино, както и “Фестивал на френския филм”. Билетите ще са в продажба от края на октомври. За повече информация следете сайтовете на Киномания 2014 или НДК.