„Муминтроли” на „Пловдив чете”

Столичната театрална трупа на Катя Илкова ще изнесе пред посетителите на книжарница „Хеликон“ – Пловдив в събота, 21 юни, от 11,30 ч. спектакъла „Муминтроли“ по повод 100-годишнината от рождението на Туве Янсон. Театралното представление е по текстове на самата Янсон и е част от културния афиш на фестивала „Пловдив чете 2014″.

Туве Марика Янсон е финландска писателка от шведското малцинство. Родена е в Хелзинки в творческо семейство през 1914 г. Известна е повече с детските си произведения за симпатичното муминско семейство, но публикува и разкази и романи за възрастни („Лятна книга“, „Пътуване с лек багаж“, „Куклената къща“), както и множество отлични илюстрации.

Тя е илюстрирала и шведския превод на „Хобитът“ на Дж. Р. Р. Толкин и „Алиса в Страната на чудесата“ на Луис Карол. Детските книги на Туве Янсон са преведени на над 60 езика, включително и български (издателство „Дамян Яков“). Българските преводи са дело на Пламен Петров, Теодора Джабарова и Анелия Петрунова. Авторката е носителка на многобройни литературни награди и отличия, сред които и златния медал „Ханс Кристиан Андерсен“.

Годишнината от рождението на Туве Янсон издателство „Дамян Яков“ отбеляза с „Готварската книга на мама Муминка“ – весела и много полезна книга, вдъхновена от текстовете и илюстрациите на Туве Янсон.