Мумините стават главни герои в благотворителна кампания за правата на жените

Любимото на поколения деца и възрастни муминско семейство от книгите на Туве Янсон, ще бъде лице на кампания на „Oxfam“ за подкрепа на жени и момичета от цял свят в борбата им с неравенството и бедността, съобщи официалния сайт на литературните герои. Предвижда се най-малко £4 от продажбата на всяка книга да бъдат дарени за кампанията.

В центъра на партньорския проект е разказът Невидимото дете, в който авторката описва живота на малко момиче, станало невидимо след лошо отношение от страна на жената, грижила се за него. Момиченцето заживява със семейството на мумините, където е обградено от топлота, добрина и уважение. Постепенно то отново става видимо и заема своето място в света – право, което всяко момиче и жена би трябвало да има.

София Янсон, племенница на Туве Янсон и художествен директор на мумините, е посетила Руанда, заедно с „Oxfam” през септември, за да види на живо първите резултати от кампанията. Един от тях е кооператив за бране на ананаси, където работят местни жени и благодарение на доходите, които получават, децата им могат да ходят на училище и да бъдат здравно осигурени.

Самата Туве Янсон е водила впечатляващо независим и дързък живот за времето, в което е живяла. Рисува карикатури, осмиващи Хитлер, противопоставя се на войната, избира да не се жени и няма деца, дори отказва предложение от Уолт Дисни да откупи правата за мумините.

София Янсон споделя:

„Туве беше силна и независима жена, която живееше живота си както искаше – без ограниченията на чуждото мнение за това как е редно да се държи една жена и каква трябва да бъде нейната роля. Това не е толкова изненадващо предвид страната, в която е израснала. Финландия винаги е била водеща по отношение на зачитането на правата на жените – през 1906 г. става първата държава в Европа, която признава правото на жените да гласуват. Сигурна съм, че Туве би била много щастлива, че историите ѝ ще помогнат на жени от цял свят да избягат от бедността и да намерят своя глас.“

Oxfam“ е глобална благотворителна организация, която се бори с глада и страданието по света. Усилията ѝ се фокусират изключително върху правата на жените и отстраняването на предубежденията и дискриминацията срещу тях.