Мортина, омразният братовчед и бъбривият бръшлян

След чудесен старт в края на миналата година на нетрадиционната поредица за деца с главен герой момиченцето зомби Мортина, в ръцете ми вече е втората книга от серията – „Мортина и омразният братовчед“ (изд. Кибеа) на италианката Барбара Кантини.

Мортина продължава да живее с леля Упокойна и своята хрътка албинос Скръбен във вила Упадък. Децата от селото вече са нейни приятели, но денят е дъждовен и Мортина скучае сама във вилата. В последно време лелята е увлечена по ботаниката и особено по растенията описани в книгата „Поценявани растения“. Вниманието й е обсебено от бъбривия бръшлян (расте по-бързо, колкото повече му говориш) и няма време за момиченцето.

Неочаквано на гости пристига братовчедът Дилберт от вила Финтифлюшка, който обаче бързо попарва радостта на Мортина като се оказва непоправим и досаден мърморко. След това започват да пристигат приятелите й от селото – всички с необичайни писмени покани от леля Упокойна. Нещата започват да се заплитат, когато лелята и едно от децата изчезват. Мортина и компания се захващат с разследване, а финалът е с лека хумористична нотка и заключението, че „всеки има някакъв талант“.

„Мортина и омразният братовчед“ предлага забавление за малките читатели по вече познатата схема – необичайна героиня, симпатични второстепенни герои (Скръбен, Дилберт), готическа атмосфера, щипка хумор и интригуващи илюстрации. Рисунките на Кантини отново са изпъстрени със закачливи детайли, хумористични пояснения и препратки към класически готически фигури (забелязахте ли портретите на Едгар Алън По и Алфред Хичкок?). Wink Топлите чувства на Скръбен към една от приятелките на Мортина пък са истинско попадение и искрено ме разсмяха.

Без съмнение силната страна на Барбара Кантини са илюстрациите и за по-опитните (и по-възрастни) читатели текстът не предлага никакво предизвикателство. Простичките истории за Мортина обаче са много подходящи за неуверени читатели, за които все още е трудно едновременно да възпроизвеждат думите и да следят по-сложен сюжет и повече герои.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.