Монстър Хай?!?

„Монстър Хай“ – може би звучи познато? Да, именно, онова анимационно филмче в Youtube. Благодарение на Лийси Харисън вече има и едноименна книга, като първата от предстоящата поредица вече е по щандовете и в българските книжарници. Идеята на филмчето е много „наамперена“ (оригинална). Събира на едно място – в Салем, Орегон -дъщерите на Франкенщай, на Дракула, на върколаците и фараоните и т.н., и т.н. Добре де, правнучките им, но да не издребняваме.

В главите на „Монстър Хай“ се редуват две сюжетни линии, които са неразривно свързани и читателят вижда ситуацията последователно от очите на двата основни персонажа – Франки Щайн и Мелъди Карвър. Първата, както навярно сте се досетили, е чудовище, а втората – норми (човек).

„Монстър Хай“ разказва за това как чудовищата са живеели редом с хората дълго време, но след това започват гоненията на вещици и те са принудени да крият същността си в името на това да имат спокоен живот. Това обаче не устройва създадената преди едва 15-дневната правнучка на Франкенщайн. Нейната умна главица (напълнена от баща й със знанията, които всяка 15-годишна девойка трябва да има) е размътена от тийн-списанията, които я уверяват, че трябва да се приема каквато е и да се харесва, че това е напълно достатъчно условие, за да я приемат и другите.

Съдбата на другата главна героиня – Мелъди, е белязана от непривлекателна външност, компенсирана от красив глас, който момичето губи в битката си с астмата. За да възстанови баланса, баща й – известен хирург и естет, я подлага на пластична операция, с която придава симетрия на лицето й. Но с това само провокира у дъщеря си едно неудовлетворение, свързано с мисълта, че е харесвана заради външността си. Тя придобива отново самочувствие едва когато, след преместването в Салем, Орегон, се запознава с очарователния съсед зубър – Джаксън и става приятелка с Бека и Хейли.

Но всичко се обърква на септемврийския бал, когато желанието на Франки да се разкрие пред нормитата, да бъде приета от тях такава, каквато е, както и любовта й към Брет докарват редица неприятности: с ревнивата приятелка на Брет – Бека, с родителите й и най-вече на чудовищната общност в града. Ситуацията поставя пред Мелъди дилемата приятелят или приятелката. А в Салем настава всеобща паника…

В книгата „Монстър Хай“, за разлика от симпатичното филмче, героите са представени натрапчиво и дразнещо повърхностни. Независимо дали са нормита или чудовища, те са вманиачени по пазаруване по интернет (дори ако става дума за обикновена ароматична свещ!), капризите, гланцът за устни и акцентът върху отношенията с противоположния пол. Очевидно Лийси Харисън смята, че именно тези са обичайните неща, запълващи ежедневието на подрастващите. Може би това е причината като някаква неземна мантра в книгата да се повтарят редица модни марки и неизменно да присъстват скуката на учениците в часовете, дращенето по чиновете и чопленето на нокти. Разбира се, целуването на чужди гаджета е най-нормалното нещо на света, а отмъщението трябва да е реципрочно – око за две, зъб за чене, пръст за краче. Очевидно Лийси Харисън се е опитала да хвърли светлина върху света на подрастващите от нов ъгъл. Образът в огледалото обаче е излязъл крив и представя колко обикновените деца (били те и чудовищата) са осакатени от консуматорското общество и плявата, която ги залива от Disney Channel и другите подобни.

Автор: Мая Коларова

[club]