Момичета, индийски божества и края на света

Ако сте почитатели на Рик Риърдън и обичате неговите интерпретации на гръцката, римската и египетската митологии, вероятно в някакъв момент сте се питали дали ще се заеме и с индуизма. С фентъзи поредицата за Пандавите американката Рошани Чокши подхваща тази задача, а първата книга „Ару Шах и краят на Времето“ (изд. Изток-Запад) започва с предговор от самия Риърдън, който се изказва доста ласкаво за начинанието й.

То напълно отговаря на очакванията на феновете на Пърси Джаксън и плътно следва схемата на самия Риърдън. Като начало имаме съвсем обикновено момиче – Ару Шах, което за да се докаже пред съучениците си, запалва Лампата на Бхарата и така събужда Спящия, чиято цел е пълно унищожение. Внезапно се оказва, че Ару е героиня, която трябва да се отправи на героичен поход, за да спаси света. Освен това е и с полубожествен произход – в нея се е преродила душата на един от братята Пандави – легендарния воин Арждуна.

В своя поход в търсене на небесните оръжия в Царството на смъртта Ару не е сама. Неин (съмнителен) помощник е устатият и високомерен гълъб Субала, който също е с божествен произход. С негова помощ момичето се среща с превъплащение на друг от братята Пандави. Мини също е момиче при това с куп алергии и фобия от микроби и мръсотия.

След като основните герои вече са налице, приключението може да започне. Надпреварата на Ару, Мини и Бу със Спящия е наистина шеметна – от пръвоначалната среща със Съвета на пазителите, припознаването на момичетата от божествените им бащи, през търсенето на трите ключа за Царството на смъртта та до прекия сблъсък със Спящия. Действието е динамично, с постоянни преходи между нашия и Другия свят, а изпитанията пред двете героини на пръв поглед надхвърлят възможностите им.

Макар да не успя да ме изненада с нищо, харесах началото на поредицата за Пандавите. Научих кои са те, кои са главните богове в индуизма, какви са техните сили и характери. Допадна ми решението на Рошани Чокши да повери спасението на света на героини, а не герои. И Ару, и Мини, не са типичните безстрашни и силни спасители. Беше удоволствие да следя как всяка от тях се бори със себе си, намира силните си страни и постепенно изгражда своята увереност, че е на висотата на наложената отговорност.

В книгата има и симпатични второстепенни герои, сред които любимец ми стана гълъбът Бу – вечно мърморещ, с хапливо чувство за хумор и собствено мрачно минало. За моя радост и останалите персонажи имат чувство за хумор, макар и не на нивото на Пърси Джаксън и компания.

С „Ару Шах и краят на Времето“ Рошани Чокши поставя интригуващо начало на динамична поредица, която не само забавлява, но и запознава с екзотична митология като индийската. (Чудесно е, че в края на книгата има кратък речник за справка!). Надявам се в следващите книги Ару и Мини да се развият в още по-обосновани характери, а многобройните божества да добият по-персонализирани образи. И да успеят да спасят света!

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.