Могат ли да се справят учителите с бремето на дигиталната иновация?

Ще се справят ли преподавателите със задачата да намерят най-подходящото приложение на iPad-ите, които днес навлизат в училищата по-бързо от всяка друга технология до сега, пита сайтът Digital Book World. Само за месец юни 2012 г. в американски детски градини и училища са закупени един милион устройства и все повече директори и настоятелства на такива заведения залагат подобна покупка в бюджета си.

Именно бързото нахлуване на iPad-ите обаче поражда лавина от доста сложни въпроси като:

Как трябва да бъдат интегрирани таблетите в процеса на обучение?

Как могат най-добре да бъдат използвани, за да се оптимизира методиката на преподаване и да се максимизират ефектите от обучението?

Как да се оценява работата на учениците, свършена с таблет?

Как да се организира най-ефективно занятие с употреба на iPad-и?

Оттук логично може да се запитаме дали учителите не са нагърбени несправедливо с цялото тегло на дигиталната иновация, тъй като изграждането на едно занятие около и посредством използването на таблет е една доста трудоемка задача, коментира и вицепрезидентът на американския Център за Дигитално Обучение Джон Халпин.

В момента за много от окръзите, които инкорпорират таблетите в образователния процес, като Чикаго и Сан Диего например, основен приоритет е провеждането на срещи с преподавателите с цел очертаването на добрите практики. Същевременно има компании като Apple, които през цялата история на своето съществуване винаги са радеели за интеграцията на дигиталните технологии в училищната среда и всячески се стараят да подпомогнат този процес. Така днес производителката на iPad-и предлага онлайн ресурси за учители, а също е създала и каталог за професионално развитие.

Все пак обаче остава да бъде уточнено, дали въвеждането на таблетите не създава допълнителна работа за учителите. А също и доколко те са подготвени за интеграцията на дигиталните устройства и съпътстващите ги часове, прекарани в търсене на подходящи апликации и изпробването им, чиято употреба обаче не е сигурно дали гарантира по-добри образователни резултати.

Автор: Мая Коларова