Моцарт за деца – музикална разходка с Марко Зимса

Книгите на Марко Зимса са сред най-впечатляващите издания за деца, посветени на музиката. Дългогодишният му опит в запознаване на мъниците с велики композитори изпъква ясно при всяка нова негова книга. В родната си Австрия Марко е суперзвезда – обикаля из цялата страна, организира множество срещи с деца от различни възрасти. Свири на всевъзможни музикални инструменти, а посетителите на Виена могат да го открият в Haus der Musik (Дом на музиката), където води лекции за малчугани.

Източник: Haus der Musik, Vienna – Marko Simsa © Beate Hofstadler

На български се радваме на седем негови заглавия, включени в колекцията „Музикални книги за деца“ на изд. „Емас“. След „Вълшебната флейта“, „Лебедово езеро“, „Годишните времена“, „Карнавалът на животните“, „Сън в лятна нощ“ и „Тина и оркестърът“, ред дойде и на „Моцарт за деца“.

Марко Зимса започва своя увлекателен разказ за времето, в което е живял Волфганг Амадеус Моцарт – без електричество, компютри и автомобили. Пренасянето на читателите в далечните времена им помага още по-ясно да разберат колко гениален е бил композиторът, но и колко труден е бил животът пред повече от 250 години.

Малкият Моцарт свирел с часове и не му оставало време за игра. Той не посещавал училище, но бил любознателен и баща му Леополд го учел да чете и пише, да смята и да владее чужди езици, защото семейството пътувало често. От 6-годишен Моцарт свирел пред князе и графове, епископи и императори, като често баща му връзвал очите му, за да покаже на височайшите особи истинския талант на детето си.

Докато проследява живота на композитора, Марко Зимса въвежда читателя/слушателя в света на класическата музика, но го запознава и с музикалните инструменти, с ролята на диригента, с темпото и с различни музикални творби. Елегантно обръща внимание на чувствата, които събужда музиката.

Неразделна част от четенето на книгата е приложеният компакт диск. За разлика от други поредици, при които четенето и слушането могат да бъдат изпълнявани самостоятелно, при книгите на Зимса аудиозаписът понякога носи допълваща информация (например, как звучи „Малка нощна музика“), но в много от случаите чутото не е написано в книжното тяло, а дава основни познания на децата – от какви инструменти се състои струнният квартет; как звучат произведенията, изпяти от басове, тенори, сопрани. Дискът може да се разглежда и като аудиокнига, в която гласът на разказвача (Гьорги Георгиев-Антика) превежда слушателите през живота и работата на Волфганг Амадеус.

„Моцарт за деца“ е книга, която трябва да се преживее. Като утвърден познавач и на класическата музика, и на децата, Зимса съумява да събуди небивал интерес у малки и големи, да даде отправна точка към по-задълбочено изучаване на изкуството. Илюстрациите на Зилке Брикс допълват приятно текста, преведен на български от Василка Ванчева. Работата на проф. Борис Парашкевов също може да бъде срещната в книгата покрай преводите му на стихотворението „Копнеж по пролетта“ и на дуета „Па-па-па-Папагена“ от операта „Вълшебната флейта“.

Наблюденията на екипа ни от работата с поредицата „Музикални книги за деца“ на изд. „ЕМАС“ показват, че когато децата от малки се срещнат с класическата музика, дори и да не станат музиканти, те заобичват световните музикални шедьоври и развиват изумителни умения да разпознават отделните инструменти и произведения, а и да се наслаждават на концертни изпълнения по-късно.

Ако часовете по музика в училище и в детската градина се провеждат по книги като „Моцарт за деца“, изкуството и културата ще процъфтяват!

 

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.