Мира Мирославова стои зад новата корица на Кели Барнхил

Мира Мирославова е разпознаваемо име в съвременната българска илюстрация. Нейни творби красят книгите на редица наши издателства – „Рибка“ („Принцесешки истории и други необикновени случки“), „Българска книга“ („Включи нощта“), „Сиела“ („Приказка за Долната земя“), „Мармот“ („Дракончето Ринти“) и др. Най-новият й проект е корицата на „The Ogress and the Orphans“ („Сираците и човекоядката“) от Кели Барнхил. Книгата е носител на престижното американско отличие National Book Award за 2022 г., а честта да изработи нейната нова премяна се пада именно на Мира.

Досегашната корица на „The Ogress and the Orphans“, дело на илюстраторката Юта Онода, изглежда така:

Макар и в сходна цветова гама, новата корица улавя различен момент от историята и носи несходно послание. Към нея предстои да посегнат много деца между 9 и 12-години – препоръчителната възраст за първа среща с книгата. Какво могат да очакват те:

„The Ogress and the Orphants“ разказва за градчето Stone-in-the-Glen. Някога спокойно, красиво и уредено, то става жертва на множество бедствия, променящи облика му. Поредното събитие, което разбунва духовете, е внезапното изчезване на дете от Дома за сираци. За похитител кметът посочва човекоядката, чиято къща е в града, но сирачетата знаят, че тя не би сторила никому зло. Дали ще успеят да убедят околните в нейната невинност? И как могат шепа деца да накарат възрастните да видят истинския злодей сред тях?

След международното признание за Мира Мирославова и успеха на „Момичето, което изпи луната“ се надяваме скоро да открием шедьовъра на Кели Барнхил и на български език. Дотогава сме се посветили на книгите, номинирани за награда „Бисерче вълшебно“ – най-добрите издателски проекти у нас за изминалата 2022 г.

Снимка на корицата: Freepik