Мемориална награда „Астрид Линдгрен“ отбелязва 20-годишнината си с юбилейна антология

През 2022 година се навършват 20 години от учредяването на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ (ALMA). За да отбележи годишнината, Шведският съвет по изкуствата издава специална юбилейна антология с есета на бивши и настоящи членове на журито, представящи носителите на наградата.

В продължение на две десетилетия наградата отличава редица ключови фигури в юношеската литература, в резултат на което техните книги са преведени на чужди езици и намират нови читатели по света.

„Горда съм, че всяка година поставяме в толкова силен фокус детската и юношеска литература, че тя става обект на внимание по целия свят и, разбира се, в Швеция. Нашата работа трябва да продължи в духа на великата хуманистка Астрид Линдгрен, а днес това е по-важно отвсякога.“, казва Буел Вестин, председател на журито на ALMA.

От създаването на наградата журито е избрало общо 21 лауреати от цял ​​свят, сред тях единадесет автори, седем илюстратори и три организации за насърчаване на четенето. На 22 март тазгодишният лауреат ще бъде обявен на Панаира на детската книга в Болоня в пресконференция, излъчвана на живо от Стокхолм.

На Панаира на детската книга посетителите ще могат да видят и изложба на плакати на досегашните лауреати.

Буел Вестин допълва:

“Номиниращите органи за наградата играят важна роля и са отдадени на представянето на своите най-добри кандидати извън страната.“

От 2015 г. фондация „Детски книги” е номиниращ орган за наградата от България. Първите номинации са на писателката Юлия Спиридонова и на художника Любен Зидаров. В следващите години към тях се присъединяват писателите Мая Дългъчева и Виктор Самуилов. През 2021 г. българското участие в списъка с номинации е в лицето на Юлия Спиридонова и художничката Капка Кънева.

Мемориалната награда „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата в областта на детско-юношеската литература. Жури от експерти избира лауреатът/лауреатите сред кандидатурите, номинирани от институции и организации от цял свят. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а лауреатът получава 5 млн. шведски крони (около 570 000 евро).

Досегашните носители са 21 – 11 писатели, 7 илюстратори и 3 организации. Сред лауреатите са Шон ТанХюс Кайер, Морис Сендак, Кристине НьостлингерКатрин Патерсън, Мег Рософ и Барт Муярт. Последният носител на наградата е Жан Клод Мурлева.