Татко Мумин разказва

В поредната книга за приключенията на симпатичните хипопотамоподобни същества, финландската авторка Туве Янсон е решила да ни разкаже за миналото на татко Мумин и да ни запознае с още интересни същества от света на мумините. А откъде е най-хубаво да научим за всичко, ако не от самия него и по-точно от „Мемоарите на татко Мумин”!

Веднъж в най-горещите летни месеци той се простудява и докато лежи болен му хрумва мисълта, че може да умре и никой няма да знае какъв голям търсач на приключения е бил на младини. Ето така неочаквано татко Мумин става Автор.

Да, да, не ви лъжа – той се захваща да опише живота си. Навярно повечето от вас ще се зачудят като мама Муминка:

„Това, дето разказваш за живота си, не се ли наричаше мемаори или нещо подобно?” „Не, мемоари.”, отговаря й кратко и ясно татко Мумин.

Когато започнах да чета книгата усетих, че наистина не знам нищо за таткото на Муминтрол – нито къде е роден, нито какъв е бил като малък, нито как се е озовал в Муминската долина, нито как се е запознал с мама Муминка. Абсолютно нищо! Затова с нетърпение се зачетох в неговите мемаори. Така де, мемоари!

И съвсем не останах разочарована. Записките на татко Мумин се оказаха много интересни – изпълнени със смели решения, съдбовни срещи и приключения както на земята, така и под водата. Запознах се с най-добрия приятел на татко Мумин – Фредриксон. Той е изобретател, който построява „Корабът на вселените”, а по-късно става придворен изобретател на Самодържеца. Научих и за татковците на Сниф и Снусмумрик – Пърхалчето и Развейпрах. Не бяхте се замисляли, че и приятелите на Муминтрол имат бащи, нали? И докато сме още на въпроса с родителите, в мемоарите не са пропуснати и майките – Кротенцето и Мюмлата.

Както сте разбрали, по традиция в историите с мумините има много срещи с необичайни същества И тук няма да ви се разминат запознанствата с дронта Едвард, Самодържеца, клекохапите, малката Мюмла и голямото й семейство. А за капак има и страховит призрак с доста, хъм … нетрадиционно хоби.

Сигурна съм, че разказът за живота на татко Мумин ще предизвика интереса на малки и големи читатели – Туве Янсон има способността да крие много пластове в привидно обикновени истории. Все пак „Мемоарите на татко Мумин“ са най-подходящи за читатели над 9 години, които имат известен опит в четенето.

И една малка забележка: Знайте, че в мемоарите си татко Мумин се е придържал към истината, освен когато е прекалено скучна.

Не пропускайте и ревютата за „Кометата идва“, „Цилиндърът на магьосника“ и „Малките тролове и голямото наводнение“, от които ще научите много интересни факти за живота на мумините.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.