Меки „Коледни приказчици“

Издателство „Горната земя“ си е поставило смела и благородна цел – да издава само българска литература за деца. Зад това решение стоят две любими наши познайници – писателката Весела Фламбурари и д-р Катя Кирилова, чиито статии за детското четене и книгоиздаване можете да откриете в Detskiknigi.com. Задълбочените познания на двете дами гарантират, че книгите, издавани от мъничкото издателство, ще са любопитни за малки и големи.

В каталога им, който набъбва постепенно, се появиха и две меки книжки, но не от онзи тип образователни продукти, които развиват фината моторика на децата, а издания, които работят за развитие на въображението. След „Бебето“ от Дора Габе, пълна с римушки и залъгалки, „Горната земя“ предлага на читателите си „Коледни приказчици“ от Весела Фламбурари. В меката книжка са събрани седем истории, привидно свързани със светлия християнски празник, но всъщност подходящи за всеки ден, защото разказват за добродетелта, обичта, усмивките и способността на даряваш радост на другите.

Предвид нестандартното издание, Весела Фламбурари е подбрала съвсем кратки приказки, които са подходящи както за по-малки слушатели, така и за деца на 5 – 6 години. И двете групи ще се забавляват да спускат и вдигат завесите, да отгръщат текстилните листове, да проверяват какво пише под елхички и звездички. Самите истории въвеждат децата в света на въображението, като ги карат да се запитат какво сънува Принцът на сънищата, какви подаръци получава Дядо Коледа, кой живее в страната ЗАМРАЗИ ГО! и как са се появили усмивките. Деликатни, нежни и уютни, приказчиците предразполагат дете и родител да се сгушат и да четат, да си измислят собствени истории и да общуват пълноценно, използвайки като отправна точка меката книжка.

С 4-годишния Даниел прочетохме книгата като част от проект „Експериментът“. Той бе запленен от историите и продължава да настоява да ги четем, макар Коледа да отмина. Не успява да избере една история, която да обяви за любима – всеки път държи да прочетем всички приказки.

Главна роля в нестандартното издание, както и в „Бебето“ от Дора Габе, играе майстор-шивач Христина Консулова. Отговорен редактор на поредицата е Катя Кирилова, а печатът е поверен на фото Rock.

Автор: Вал Стоева