Медал „Карнеги“ за Рута Сепетис и „Сол при солта“

На церемония в Лондон днес Институтът на библиотечните и информационни служители (CILIP) обяви носителите на медалите „Карнеги” и „Кейт Грийнауей” в юбилейното 80-то издание на най-старите и престижните награди за детско-юношеска литература във Великобритания. В онлайн излъчване на живо за носител на медала „Карнеги“ за 2017 година бе обявена Рута Сепетис за своя роман „Сол при солта“, в който американската писателка разказва за морската трагедия с кораба „Вилхелм Густлоф“ в края на Втората световна война. Медалът „Кейт Грийнауей“ за 2017 г. за илюстриране на детска книга отиде при американския илюстратор Лейн Смит за книгата „There is a tribe of kids“. Така за първи път двата медала се връчват едновременно на американски творци.

Председателката на журито Триша Адамс описа книгите-победители като показаващи

„жизненоважната роля на литературата и илюстрациите в подпомагане на децата и младите хора да разберат света около тях, независимо дали това става през призмата на историята или естествения свят.“

Рута Сепетис призна, че е развълнувана от наградата и добави:

„Когато интервюирах хора по време на изследванията си, някои от тях ми казаха да не си правя труда, защото светът ги е забравил. Интересът към романа потвърждава, че чрез героите и историята историческата статистика се очовечава и изведнъж ставаме загрижени за хора, които никога не сме срещали.“

По думите на журито книгата на Смит, There Is a Tribe of Kids, е отличена с наградата за илюстрации заради „сърдечните и игриви образи, които разкриват как децата биват повлияни и вдъхновени от света около тях“. Съчетавайки необичайни събирателни местоимения с природни картини, книгата изследва емоционалния свят на момиче, което търси нов дом.

Освен така желаните златни медали и 5000 паунда от Colin Mears Award, Сепетис и Смит получават и по 500 паунда под формата на книги, които да дарят на местна библиотека.