Мечокът се завръща в „Кученцето, цигулката и приятелството“

Познавате ли мечока Бруно, който постига мечтата си да стане световноизвестен музикант? Героят на Дейвид Личфийлд от „Мечокът и пианото“ (изд. „ФЮТ“) толкова се хареса на българските деца, че дори грабна преди време Награда „Бисерче вълшебно“ 2018 в категория „Откриватели“ (5-7 г.).

Мечокът се завръща на сцената на детските книги, но този път в ролята на второстепенен герой. Звездите в новата история на илюстратора Личфийлд са „Кученцето, цигулката и приятелството“ (изд. „ФЮТ“).

Докато мечокът Бруно жъне световна слава, по улиците на големия град свири цигуларят Хектор. Негов най-верен почитател е кученцето Хюго. Двамата са преживели много успехи, но откакто тълпите се вълнуват само от Бруно, интересът към Хектор и неговата музика стихва.

„- Какво ще правим, Хюго? – попита една вечер Хектор, докато се прибираха уморени вкъщи. – Моята песен вече е изпята. Кой ще вземе да слуша един стар цигулар, когато може да гледа и да слуша някакъв си световноизвестен мечок пианист…“

Разочарован от развоя на събитията, Хектор се затваря в себе си и захвърля цигулката. Кученцето, влюбено в музиката, постепенно започва да се учи самò да свири на цигулката, докато приятелят му изпада във все по-дълбоко униние.

Една вечер, когато Хектор забравя да затвори плътно прозорците, той чува странен шум. Оказва се, че приятелят му Хюго изнася концерт на покрива, а всички жители на квартала се веселят заедно с кученцето.

Хектор помага на Хюго да усвои техниките на свирене и да се превърне във виртуоз. Славата му се носи и един ден кученцето с цигулката получава предложение да тръгне на турне с мечока Бруно и неговия оркестър.

Завистта е зла отрова, която жегва стария цигулар и го кара да изпрати приятеля си Хюго с думите:

„-Хубаво, върви, но помни ми думата: ще се върнеш с подвита опашка. И ако искаш да знаеш, не свириш чак толкова хубаво…“

Приятелството е деликатна работа – изисква много грижи да бъде отглеждано, но може да бъде съсипано от една лоша дума. „Кученцето, цигулката и приятелството“ дава чудесен повод за разговор с децата именно по тази тема. Щастливият край е осигурен от Дейвид Личфийлд, но посланията му остават дълго в ума на слушателя/читателя и помагат да се тренира емоционалната интелигентност и на малките, и на техните родители.

Всеки – възрастен или дете, ежедневно се изправя пред различни предизвикателства.

  • Защо някой получава повече похвали/по-добро заплащане, като аз работя повече?
  • Справедливо ли е един да обира цялата слава, като и аз имам принос?
  • Редно ли е да сравняват оценката ми по български език с тази на съученика, като той се справя по-зле по математика?

Състезателното общество, в което живеем, непрекъснато ни кара да сравняваме, оценяваме, да мерим и да търсим слабости. То изтиква напред по-гласовитите, дава публичност на едни, а други остават незаслужено в сянка.

Несправедливото отношение води до вътрешни терзания, депресивни състояния и неудовлетвореност. Всички тези проблеми се проявяват както при възрастните, така и при децата. Книгите като „Кученцето, цигулката и приятелството“ (изд. „ФЮТ“) помагат на малките да видят ясно голямата картина. Чрез историята на Хектор и Хюго те могат да научат, че животът никога не е справедлив, но и нищо не остава едно и също – за да се вписваме в променящия се свят, трябва да учим непрестанно, да сме готови да се променяме и да ценим приятелите си (дори понякога да завиждаме на успехите им).

Дейвид Личфийлд отново предлага на читателя трогателна илюстрована история. Нежните рисунки подчертават посланията, оживяват текста и си играят смело с емоциите на читателя. За разлика от „Мечокът и пианото“, разказът за Хюго и Хектор ми се стори една идея по-дидактичен, но го отдавам на капризите ми на зрял читател. Децата със сигурност ще харесат развръзката, както и възрастните (подгответе си пакет къърпички, за да попиете сълзите!).

Преводът на книгата е поверен на Екатерина Латева. Изданието е в голям формат и с меки корици – те може да са лек минус, който бързо се компенсира от цената.

 

Вземете книгата с 10% отстъпка от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.