Мечо Пух изпревари Хари Потър в анкета за любим герой във Великобритания

Като се има предвид централното му място сред най-големите литературни успехи на Великобритания, може да се предположи, че най-популярният герой от книга в Обединеното кралство е Хари Потър. Ново социологическо проучване на предпочитанията на 1200 души, показва, че Мечо Пух изпреварва момчетo магьосник и заема първото място, научаваме от Independent.

Проучването е възложено от британската Reading Agency, организатор на ежегодната кампания Summer Reading Challenge, в която през лятната ваканция децата заемат и четат от библиотеките определен брой книги и печелят награди.

Челната тройка е допълнена от героя на Инид Блайтън, Джордж, от поредицата Famous Five. На четвърто място е Билбо Бегинс („Хобит“), докато едноименната „Матилда“ на Роалд Дал завършва пета в класацията.

Помолени да обяснят защо избират тези герои, 45% от анкетираните посочват, че се спрели на онези, изпълнени с приключенски дух. 37% смятат, че любимите герои са им помогнали да бъдат различни, докато 33% от хората заявяват за избрания от тях герой „чувствам го като добър приятел“.

Списъкът на десетте най-любими допълват Луси от „Лъвът, Вещицата и дрешникът“, „Котарак шапкарак“ на Д-р Сюс, кучето Спот от поредицата Spot the Dog (Ерик Хил) и главният персонаж от „Паяжината на Шарлот“ – прасето Уилбър. Персонажът на Джаклин Уилсън, Трейси Бейкър, заема десетото място. Така Хари Потър ще трябва да се задоволи с това да бъде една от най-големите филмови адаптации на всички времена.

Превод: Ива Иванова