Мая разказва за „Том Сойер“

Мая Петрова е на 10 години. В четвърти клас е, в свободното си време танцува и рисува, но най-много от всичко обича да пее.

– Коя е последната книга, която прочете?
– „Приключенията на Том Сойер” от Марк Твен.

– Защо избра да ни разкажеш за нея?
– Ами тя ме впечатли най-много от всички книги, които прочетох това лято.

– Защо?
– Защото ми хареса, че Том е пакостлив. Освен това когато Том и Беки се бяха изгубили в пещерата, Том не се предаде и накрая спаси и двамата.

– Кой стана любимият ти герой от книгата? Том ли?
– Не. Леля Поли, защото тя има такъв инстинкт да разбира каква пакост ще направи Том. Том също ми стана симпатичен, когато се беше опитал да избяга за малко от къщи, за да стане пират заедно с Джо Харпър и Хък Фин. Имаха късмет и хващаха много риба, а Хък Фин научи Том Сойер да пуши.

– С какво друго те впечатли Том, освен с пушенето Wink?
– Ами много е смел и забавен. Примерно понеже Беки Татчър не знаеше какво е любов, Том ѝ беше казал, че влюбените се целуват по устата. И после се целуваха. (подсмива се)

– Ще препоръчаш ли „Том Сойер“ на други деца и защо?
–Да, на дечицата, които не слушат, защото Том е пакостлив и непослушен като децата в истинския живот.

– Би ли искала да си на мястото на някой от героите в книгата?
– Не, защото не искам да стана нито пират, нито разбойник. Не съм и като Беки, както когато едно момче беше разляло мастила върху учебника на Том Сойер и Беки нарочно не му каза, за да го накажат, защото се бяха скарали.

– Благодаря ти. А в училище говорите ли си за книги със съучениците ти?
– Сега в училище си говорим само за „Матилда“, защото учим за нея. Матилда много ми хареса, като прочетох книгата, защото е много умна и хитра. Госпожица Хъни също ми е любима, защото е мила и добра.

– А разменяш ли книги с приятелите си?
– Разменяме си с най-добрата ми приятелка Мая. Досега съм ѝ дала да прочете „Мая и Моте“ първа част. Сетих се за друга хубава книга – „Антон и Точица“. За едно момиченце, което продава кибрит за пари и има приятел, който трябва да готви за болната си майка. Хареса ми, че Антон се застъпва за майка си, а Точица измисля нови думи – към една най-обикновена дума тя добавя няколко буквички и става смешно.

– Ясно. А хубаво ли е да се четат книги?
– Да, защото децата се учат да четат гладко като Матилда. И после всички ѝ завиждат, защото е добра по всички предмети.

– Но ти отдавна четеш гладко, а продължаваш с четенето?
– Ами, за да обогатиш речника си. И защото има добри и лоши думи и така децата се научават да не използват лошите и да се разбират по-добре с другите деца и с възрастните.

Интервюто проведе: Яна Кръстева