Марко Ганчев

„Както си приказваме двама,

гледам, че и у тебе няма

нито желание, нито сили

да разсмиваш крокодили…”

Марко Ганчев

Питали ли сте се как са изчезнали многоглавите лами, как се е появил глухарът, защо щъркелите имат червени клюнове? А как се правят снегорин, капан за хора, цъфнала овощна градина или лошо настроение? Човекът с неоспорима дарба да пропъжда лошото настроение, който може да ви отговори на всички тези въпроси, при това с брилянтно чувство за хумор, е българският писател Марко Ганчев.

Защо ви припомняме за него точно днес? Ами защото Марко Ганчев е роден на днешния ден през 1932 г. в с. Марча, Габровско. Когато е 10-годишен, в столичното детско вестниче „Другарче“ е отпечатано първото му стихотворение. През 1954 г. завършва българска филология в Софийския университет, а след това работи като редактор (в-к „Стършел”, изд. „Народна култура”, сп. „Съвременник” и други) и преводач. Бил е дори депутат във Великото народно събрание и посланик в Беларус.

Марко Ганчев е автор на многобройни хумористични и сатирични творби за възрастни, както и стихове, разкази и поеми за деца. Сред най-популярните му книги за деца са сборникът със стихотворения и приказки ”Кое как се прави” (1973г.), сборникът с приказки „Сбогом на таласъмите“ (1974г.), стихосбирките „Чанта за утре“ (1987г.) и „Магарешки работи“ (2004г.).

През 2001 г. Марко Ганчев е удостоен с Националната литературна награда „П. Р. Славейков“ от Министерството на образованието и науката за цялостното му творчество за деца и юноши. През 2008 г. пък получава националната награда „Константин Константинов” за цялостен принос в детското книгоиздаване.

Не пропускайте да прочетете ревюто ни за книжката „Кой как реве?“ тук.  

Автор: Лора Филипова