Малкото паяче Отвратко – красива поредица за любознайковци

Макар да звучи странно на пръв поглед, всяко художествено заглавие може да има както сюжет, който учи децата на емпатия, така и STEM елементи (наука, технологии, инженерство и математика). Цветове, форми, жива и нежива природа – детските книги предлагат всичко това, без дори детето да разбере как попива информация и я превръща в знания.

Отличен пример за съчетанието на обучение по емоционална интелигентност и STEM е поредицата „Малкото паяче Отвратко“ на немската писателка Диана Амфт (изд. „ЕМАС“). Шестте книги, издадени на български език, се отличават с красивите илюстрации на Мартина Матос и чудесния превод на Василка Ванчева. А ето какво ще откриете във всяко от заглавията:

Малкото паяче Отвратко

„Малкото паяче Отвратко“ (книга 1) среща слушателите/читателите със симпатичното паяче, което току-що е изплело първото си гнездо от паяжина. Би трябвало да е щастливо, но го измъчва въпросът „Защо хората се плашат от паяците?“. В търсене на отговора, мъничето отива най-напред при мама.

„- Знаеш ли, съкровище мое – поде мама със съчувствие, – на някои въпроси не е лесно да се отговори. Но умният паяк не спира да ги задава и така си съставя свое мнение.“

Малкото паяче посещава чичо Дългокрачо, братовчеда Пънки, леля Забавна, Кихльо, Перки, братовчедката Белла, художника Мирò и баба Мъдра. Всеки паяк му дава своя отговор.

И макар Отвратко да не успява да намери категорично обяснение за притеснението на хората от паяците, все пак обобщава:

„Струва ми се, че хората се плашат от това, което не познават. Но пък защо е нужно да познават всички, ако ги приемат такива, каквито са…“

Приятната история учи децата да задават въпроси, да търсят своите отговори и да подхождат с открито сърце към непознатото.

Малкото паяче Отвратко. Ваканция на село

Във втората книга от поредицата Отвратко и семейството му ще прекарат няколко дни на село. Малкото паяче е силно развълнувано – ще види куче-краво-котка! Когато пристигат във фермата, ги посреща кучето Фриц. То бързо предлага услугите си на екскурзовод и Отвратко се отправя на обиколка с него.

Най-напред се отбиват в краварника, където паячето научава как се дои крава. После посещават свинете, които любезно обясняват защо винаги са кални. В плевнята откриват нови приятели – паячетата Фарин, Фин и Фея. Те разкриват на гостенина какво е сено и как се употребява.

На сутринта Отвратко е събуден от ужасно кресливо животно! Докато проучва кой вдига врява, героят се запознава с петела. А после и с кокошките, овцете и агънцата. Смешна е и срещата с коня и магарето, което претендира, че е кон.

Вълнуващият ден не би бил такъв без срещата с паяка Зеп и неговото ремарке, натоварено догоре с… жито. Отвратко запечатва в снимки всички нови приятели, които открива в селскостопанския двор. Така ще може да предаде наученото на приятелите си, когато се завърне у дома!

Ваканцията на село е отлична възможност децата да опознаят домашните животни. Диана Амфт отново предоставя на читателите базова, но достатъчно любопитна информация, която ще отключи много въпроси. Бонусът от художничката Мартина Матос е малкото мишле, което се среща на всеки разтвор, но изисква да бъде открито.

Малкото паяче Отвратко. Рожден ден

Третата книга от поредицата среща читателя с паячето Отвратко, което очаква с нетърпение своя рожден ден. Украсява паяжината си и чака гостите с нетърпение. Един от най-дългоочакваните посетители е леля Тарантула, която пристига от далечна Африка.

„- Джъмбо! Така се поздравяваме у дома в Танзания – поде леля Тарантула и връчи на малкото паяче красиво опакован подарък заедно с една снимка. – А това е от последното сафари на семейството ми – обясни тя.“

Слонове и жирафи, крокодили, лъвове, зебри и хипопотами – за всички тези удивителни животни и техните особености разказва леля Тарантула на роднините си.

Накрая подарява на Отвратко джембе (барабанче) и рожденият ден завършва с весели песни и танци. В съня си паячето преживява всичко, разказано от леля Тарантула.

В тази книга Диана Амфт повежда децата на пътешествие до континента Африка. Макар да е избрала да запознае децата с някои от най-разпространените животински видове на Черния континент, информацията е достатъчно любопитна, че да събуди интереса им и да се наложи да обяснявате още и още. Книгата предлага отлично вдъхновение за пътешествия и до други континенти, вече организирани изцяло от родителя.

Малкото паяче Отвратко. Сестричката

Отвратко ще става батко! Вълнението на паячето е огромно, но нещо го измъчва – как стои въпросът със сестричките? Какво можеш да правиш с тях, когато са толкова малки? За да открие отговор, паячето поема на пътешествие в гората с най-добрите си приятели, за да разбере повече за бебетата на животните.

Първо приятелите стигат до езерото, в което живеят жабите. Там научават за хайвера, ларвите, поповите лъжички, които накрая се превръщат в жаби. После стигат до кошера на пчелите, които помагат за изхранването на малките ларви. Посещават лисиците и научават за техните леговища, а след това се отбиват при катериците.

Знаете ли, че при раждането си бебетата бобри се страхуват от водата? Братовчедът Пънки разказва любопитната история на Отвратко, а после всички отиват на гости на сляпата къртица.

Посещенията при различните животни дават на паячето много идеи за игри със сестричката му. Остава последният въпрос, който го гложди не по-малко… Ще го обичат ли родителите му, когато Мини се роди? Отговорът на баба Мъдра гарантирано ще предизвика сълзи от умиление в очите на всеки родител, а паячето ще заключи:

„Какво прекрасно нещо е, значи, любовта!“

Освен интересния урок за бебетата на животните, децата ще получат и отговори на въпросите си за промените при появата на нов член в семейството. Трогателната история ще се хареса и на по-малките, и на родителите им. Бонус в книжката е и малкото охлювче, което приканва още в началото на книгата да бъде търсено и намирано на всеки разтвор.

Малкото паяче Отвратко. Да поиграем на училище!

Петата книга за малкото паяче на Диана Амфт е посветена на образованието. Отвратко скоро ще тръгва на училище и силно се вълнува!

„- Какво правят децата в това нещо, училището? – попита то любопитно.“

За да проучи дали остава време за игра и какво точно се учи, паячето се отправя заедно със сестричката си към Кихльо, с когото решават да играят на училище. Какво е необходимо, за да бъдеш паяк-ученик? Учител, който да ти преподава по различните предмети!

Тримата ученици посещават чичо Дългокрачо за час по математика. С негова помощ усвояват броенето до десет. После пристигат при Перки за занятие по физкултура.

„- Играта на училище много ми харесва – доволно каза паячето.

– Хмм, а на мен ми харесва и играта на междучасие – ухили се Кихльо и примлясна още една хапка от филийката си.“

Една пеперуда ги насочва към часа по природознание с леля Забавна, а мисълта за паяжините като произведения на изкуството ги изпраща на урок при художника Мирò. От баба Мъдра научават повече за азбуката и четенето, братовчедката Белла им преподава в час по музика.

Вълнуващите уроци вдъхновяват Отвратко и Кихльо за предстоящото тръгване на училище и дори коментарът на мама, че ще получават домашни задачи не може да помрачи доброто му настроение.

Опознаването на различните предмети в училище, поднесено по приятен и интригуващ начин от писателката, ще успокои всички бъдещи ученици и ще ги подготви за вълнуващото приключение, в което ще се впуснат. Докато следват героите, децата ще усвоят броенето до 10, ще научат за метаморфозата на пеперудите, ще узнаят колко букви има в българската азбука и куп други полезни неща.

Техен спътник ще бъде и бонус-героят на художничката Мартина Матос – малка гъсеничка, скрита на всеки разтвор в книжката. Тази книжка от поредицата е номинирана в Награда „Бисерче вълшебно“ 2020.

Малкото паяче Отвратко. Почивка на морето

Шестата книжка на български език проследява пътуването на паячето Отвратко до морския бряг. Събирането на багажа, сбогуването, отпътуването с кораб и соления морски бриз – вълненията на героя бързо се пренасят върху читателите.

Когато стигат на острова, Отвратко и баба Мъдра се отправят през дюните към пансион „Матроски“. Малкото паяче чува крясъка на чайките, научава повече за приливите и отливите. Новият му приятел Морячко му показва купчините, натрупани от пясъчните червеи. Представя му рака Рачко, а после двамата наблюдават тюлените. Откриват писмо в бутилка и дори гостуват на любезния фараджия Фори.

Когато паячето е обзето от носталгия, идва и краят на ваканцията. Морячко му подарява чудесен подарък – раковина, в която се чува шумът на морето. Така Отвратко винаги може да се връща в спомените си към приятната почивка.

Наглед обикновена, историята в „Почивка на морето“ крие висока образователна стойност. Амфт предлага на читателите бърз и приятен начин да научат повече за приливите и отливите, как се образуват дюните и кои са често срещаните обитатели на морския бряг. Сладките илюстрации на Мартина Матос предлагат отлични занимания по наблюдателност. Със сина ми дълго време отгръщахме страниците с пристигането на острова и посещението в пансиона – на първата се вижда стара лодка, обърната наопаки, а на втората – същата тази лодка се оказва тризвезден хотел за паячета.

И в тази книжка илюстраторката е скрила изненада – малка калинка, която трябва да бъде търсена на всеки разтвор.

Поредицата „Малкото паяче Отвратко“ от Диана Амфт и Мартина Матос (изд. „ЕМАС“) е отличен избор за деца от 3 години нагоре. Различните образователни теми, вплетени в сюжета от писателката по деликатен и ненатрапчив начин, помагат на мъниците да усвоят първите си уроци за природата и човешките… паячешките отношения.

Приятните илюстрации ще се харесат както на момичетата, така и на момчетата. Детайлите, дискретно предложени от Мартина Матос, не правят изображенията претруфени и са отлично изследователско поле за по-наблюдателните деца.

Книгите са в приятен квадратен формат и с меки корици. Кориците може да бъдат сметнати като единствения минус на изданието, защото гарантирано ще бъдат измачкани след 856-ото четене. Но пък цената гарантира, че бихте могли да се запасите с няколко екземпляра.

Книгите прочетохме с 5-годишния Даниел в проект „Експериментът“. Като критичен слушател, който има в актива си доста заглавия, той трудно се впечатлява дотолкова, че да прочитаме нещо повече от веднъж или два пъти. Поредицата за Отвратко получи най-високото му одобрение и е подредена в библиотеката му, на рафта за многократно четене – чест, оказана единствено на барбароните, Петсън и Финдъс, някои от книгите за Падингтън, Зайчето Феликс и още няколко заглавия.

С две думи: препоръчваме горещо!

 

Вземете книгите с 10% отстъпка от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.