Малки стъпки през широкия свят

Свикнали сме герои в детските книги да бъдат зайчета, мечета, котета и кучета. Понякога обаче се случва главни действащи лица да са по-непознати наши събратя. Такъв е примерът с чаровната и смела земеровка Випс, с която ни срещат Оскар Йонсон и изд. „Timelines”. Макар първите книги от поредицата да са по книжарниците от миналата година, сега е точният момент да напомним за тях. Защото те са ода за природата и тучната зеленина, бързите потоци и новия живот. А какво по-подходящо време за тях от пролетта?

Земеровките са сред най-малките бозайници на планетата. Едновременно с това са изключително жизнени, дръзки и борбени – точно като Випс! Той е неуморен изследовател и приключенец, свири на китара и обича да подремва в хамак. Випс притежава и жалостиво сърце, готово да помогне както на по-малките, така и на по-големите от него. Първите му премеждия са поместени в две отделни книги: „Випс при поточето“ и „Випс на дървото“.

„Випс при поточето“

Дребният ни приятел отива до поточето и без да иска хвърля във водите му листо, върху което се е покачила малка ларва. Течението бързо понася ларвата и Випс се втурва да я спаси. Оказва се, че пълзящата животинка е също толкова немирна, колкото земеровката, и успява да вкара и двама им в опасни ситуации. Скоро Випс успява да ги измъкне от потока, ала ларвата изглежда унила и безсилна. Да, време й е да похапне. С какво ли обаче се храни?

Книгата насърчава естественото любопитство в децата, като ги подтиква да експериментират с природата около тях. Наред с това, предоставя плавно и неусетно факти за животните и растенията, за жизнения цикъл на пеперудите.

„Випс на дървото“

Випс се събужда сред ухаещата на дъжд и свежест гора и съзира върволица мравки. Решава да ги проследи и така се оказва високо на близкото дърво. Отново завалява и Випс решава да се скрие в една хралупа. Там го очаква изненада, защото в хралупката е приютено и малко кълваче. Птичето е изоставено от родителите си и не може само да излезе навън. Випс се заема да му намери храна и вода и скоро кълвачето успява да напусне дупката. То събира сили и съумява дори да полети! Разбира се, с неотлъчното присъствие на Випс.

От изданието децата ще научат още повече за природата и живота на мравките и кълвачите, ще разберат на колко различни същества дървото може да е дом.

Книгите за Випс са много близки до малчуганите, тъй като нарисуваните животни и растения в тях са реалистични и се срещат навсякъде у нас. Илюстрациите от автора са красиви, в меки цветове и успокояващи линии, така че фокусът на децата да остане в историята и интересните факти. В края е поместена избрана и достъпно поднесена информация, но и всеки разтвор предлага богатство от флора и фауна, които да посочвате и назовавате.

Най-хубавото е, че можете да ползвате приключенията на Випс за съвсем истински лов на съкровища, особено ако сте на почивка сред природата. Просто вземете книгите с вас и потърсете растенията и животните от страниците. Защото неписаното, но ясно доловимо послание е простичко – малките изследователи са способни на големи премеждия и победи!