Малки хора, големи мечти. Тереза от Калкута

Много по-лесно е да разказваш на малките деца приказки, отколкото да ги запознаваш с живота на велики личности. Как се поднася богата биография с малко думи и по разбираем за мъниците начин? Поредицата „Малки хора, големи мечти“ предлага перфектния баланс между малко, но смислен текст и пъстри илюстрации, предаващи допълнителни знания на децата. Поредицата излиза с логото на изд. Timelines и една от първите истории, които прочетохме, е за „Тереза от Калкута“.

Малката Агнес живеела със семейството си в Скопие. Тя била готова да помогне на всеки, изпаднал в беда. Била и много вярваща.

Един ден в енорийската й църква пристигнал свещеник мисионер. Той разказал на децата за мисията си в Индия и Агнес започнала да мечтае да помага на хората в далечни страни. Сбогувала се със семейството си, което нямало да види никога повече. Пристигнала в ирландски манастир и приела името Тереза, когато станала една от сестрите от Лорето. А после отпътувала към Индия.

Дълги години Тереза била учителка, но усещала, че бедните имат много по-голяма нужда от нея. С още 12 ученички основали ордена „Мисионери на милосърдието“ и помагали на всички нуждаещи се. Скоро делото на Тереза намерило съмишленици от цял свят и й донесло множество световни отличия.

Рецептата, която Агнес ни е завещала, гласи:

„Ако не можеш да извършиш велики дела, върши малките с любов.“

Историята за Майка Тереза е трогателна. С простички думи обяснява на децата, че трябва да си готов да подадеш ръка на нуждаещите се. Всяка стъпка на малкото момиче, решило да се посвети на другите, учи малките слушатели да бъдат всеотдайни, да не обръщат гръб на никого, да правят всичко с любов. Краткият текст на Мариа Исабел Санчес Вегара е подходящ за мъници от 3 години нагоре. Той е преведен на български от Елена Кочева и е редактиран от Янка Боянова. Илюстрациите са на Наташа Розенберг.

Все пак, най-голяма полза от книгата биха имали децата над 5 години. При тях възрастният може да допълни историята, да разтълкува непознатите думи, да разкаже повече за Индия, за Нобеловата награда. Така направихме ние с Даниел в проект „Експериментът“. Поговорихме за Скопие и къщата на Майка Тереза, пренесохме се в ирландския манастир и научихме за обета, който дават монахините. После поехме на път към Индия и се учудихме на свещените крави, но и на змиеукротителите. Накрая и двамата се съгласихме, че всичко става по-хубаво с щипка любов. Вярвам, че и вие ще се съгласите с нас.

Не щипка, а чували с любов е вложил екипът на изд. Timelines в създаването на цялата си поредица „Малки хора, големи мечти“.

Разгледайте всички техни книги и ако решите, че са подходящи за Вашето дете, вземете ги с код DK19 с 10% отстъпка от Ozone.bgКогато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.