Малката сова и други нощни животни

„Малката сова и други нощни животни. Разказ за живота на нощните животни“ е част от поредицата “Да се запознаем!” на изд. Фют, предназначена за малките любопитковци с интерес към фауната. Автор на книгата е Фридерун Райхенщетер, а симпатичните реалистични илюстрации са на Ханс-Гюнтер Дьоринг.

След кратко въведение кои животни са нощни и защо, всяко от животните (сова, дива свиня, светулка, рис, дива котка, таралеж, крастава жаба, дъждовник, прилеп, сив плъх, пеперуда мъртвешка глава, бухал и сънливец) е представено на един разтвор с кратка информация. Тя е поднесена на разбираем за децата език, а подбраните факти са интригуващи. След почти всеки параграф следва въпрос, който най-често започва със „Защо…?“. С това Фридерун Райхенщетер много точно предугажда реакцията на малкия ви слушател/читател, който обикновено едва ви изчаква да дочете изречението, за да ви попита същото.

В колонка вляво на всяка лява страница е представена съвсем кратка допълнителна информация за животното. Например, по какво дивата свиня се различава от домашната или най-често срещаните у нас жаби (жълтокоремна бумка ми е любима!).

Книгата е изключително подходяща за диалогично четене и лесно провокира разговори между възрастния и детето. Това е удобен момент и да свържете преживяванията му с информацията от книгата. Например „Помниш ли черния гущер с ярко жълти петна, който видяхме на пътеката, когато се връщахме от Страшното езеро? Това е бил дъждовник.“ или „Сещаш ли се когато видя много малки рибки в една локва, но после забелязахме, че част от тях имат крачета. Тогава ти казах, че това са попови лъжички, които се превръщат в жаби.“

„Малката сова и други нощни животни“ е най-подходяща за деца между 4 и 7 години, но у дома аз бях в ролята на слушател, докато 7-годишната ми дъщеря четеше и ми задаваше въпроси по текста. И двете се забавлявахме много, а аз се обзалагам, че и вие ще бъдете изненадани от информацията за някои от нощните животни. Оказа се, че у дома сме доста боси по въпроса за светулките и бяхме изумени от факта, че ларвите им са месоядни и се превръщат в светулки едва след 3 години!!! Вярвам, че сте виждали и таралежи – в големите градове се срещат много често в градинките в междублоковите пространства. Може би не знаете, че те имат близо 7000 бодли, между които обаче се настаняват бълхи и кърлежи за неудобство на таралежите.

Преводът е на Ирина Патулова, която е успяла да накара текста да звучи необичайно поетично – нещо, което не очаквах от такъв тип книга.

Книгите от поредицата „Да се запознаем!“ са чудесен преход от по-бебешките книжки за животни, които съдържат съвсем основна информация, към енциклопедиите. „Малката сова и други нощни животни“ увлекателно надгражда знанията на децата за често разпространени животни, които могат да срещнат в парка, на излет в планината и дори в градинката пред блока.

Вижте и ревюто за „Как порастват малките делфини“.

Автор: Лора Филипова