Майте Каранса – испанска магия за всички възрасти

Майте Каранса е родена на 25 февруари 1958 г. в Барселона, Испания. Обича да чете книги от английски, френски и руски автори. След като завършва гимназиалното си образование, тя следва антропология. С напускането на университета става учителка по литература и езици в гимназиалните класове и остава на тази длъжност десет години. В този период, запалена по карането на ски и планинарството, тя започва да пише и първата си книга. Историята на една малка симпатична бунтарка, събрана между кориците на Ostres, tu, quin cacau! и издадена през 1986 г., получава наградата на критиката Serra d’ Or 1987.

През деветдесетте години, издала вече дузина книги, Каранса завършва магистърската си степен по аудиовизуални изкуства и започва кариера на сценарист на теленовели, сериали и телевизионни филми. През 1999 г. излиза романът ѝ за възрастни Sin Invierno („Без зима“), засягащ темата за климатичните промени и глобализацията.

С настъпването на новия век, Майте Каранса се завръща към детско-юношеската литература. През 2002 г. книгата ¿Quieres ser el novio de mi hermana? („Искаш ли да бъдеш гадже на сестра ми?“) ѝ донася наградата EDEBE – една от най-престижните испански награди за литература. През 2004 г. поставя началото на амбициозния си проект да сътвори фентъзи трилогията „Войната на вещиците“, позната и на българската публика с първите две книги – „Кланът на вълчицата“ и „Ледената пустиня“ (изд. „Унискорп“). Тъкмо тази поредица, разказваща за двата клана вещици – Омар и Одиш – и за тяхната избраница, която трябва да развали проклятието, се продава в над 25 страни и се превръща в бестселър с над 100 000 продадени копия. Успехът на трилогията позволява на Майте Каранса да пише и за неща, по-близки до реалността.

През 2010 г. е издадена книгата ѝ „Отровни думи“ (преведена на български от изд. „ЕМАС“), разказваща за насилието над деца. Тя ѝ спечелва наградата EDEBE 2010 и Националната награда за детско-юношеска литература 2011, присъждана от Министерството на културата на Испания. Книгата е приета еднакво добре както от читателите, така и от критиката и до момента е донесла на Каранса още награди като „Temple of a Thousand Doors 2010“, Награда на критиката Serra d’ Or 2010, Book Bank Award Caracas 2013 и наградата FADA 2015. В момента се подготвя и филм по нея, като оригиналният сценарий е дело на самата авторка.

Успехите мотивират Майте Каранса да пише за всички възрасти и на всякакви теми. Сред произведенията ѝ ще откриете книги за най-малките читатели, юношеска литература, янг адълт произведения и романи за възрастни. Авторката комбинира писането с преподавателската си кариера – тя преподава сценаристика в университетите в Барселона и Валенсия. А освен книги, продължава да пише и сценарии за телевизионни филми.

Майте Каранса ще гостува на Софийския литературен фестивал 2015 и срещата с нея ще се проведе на 09 декември 2015 г. от 12:30 до 13:30 часа в НДК. Модератор на срещата ще бъде Вал Стоева, Detskiknigi.com.