Майчина обич – научнопопулярно обяснение в любов към мама

Диана Александрова живее и твори в САЩ. Дебютната й книга, „Сладкото чудовище Лори“, вече намери своите почитатели в България. „Майчина обич“ (изд. „Софтпрес“) е второто й творение, посветено на майките от всякакъв вид –  хвъркати, космати, живеещи под водата или в небесата.

„Майчина обич“ напомня като усещане на „Къде е мама?“ от Джулия Доналдсън, но всъщност е съвсем различна. Написана в мерена реч, тя разказва за животните и техните малки в съвсем кратички стихчета.

Кратко, ясно и много звънко са представени навиците на женските октоподи, коали, маймуни, слонове, полярни мечки и пингвини, котки, кучета, орли, видри. Всички те, макар и различни по вид, се грижат еднакво внимателно за своите малки. Човешките майки също не са изпуснати от зоркия поглед на Диана Александрова:

„Невидима е любовта на мама,

като небето светла и голяма,

с усмивка ти сега я погледни,

„Обичам те, мамо!“ й прошепни.“

В края на книгата има и специална секция „Знаете ли, че…“, в която са посочени навиците на женските животни спрямо малките им. Така стиховете на Александрова добиват съвсем истинска научнопопулярна стойност.

Книгата ще се хареса на по-малките деца. Тя е и отлично средство за работа с децата в детските градини, които могат да довършват римите и да учат за животните. Квадратният формат, твърдите корици и плътната хартия са допълнителен бонус.

Илюстрациите в „Майчина обич“ са дело на Свилен Димитров. Тук той е излязъл от обичайния си стил на рисуване (вж „Птичето и дървото“ на Вера Асенова) и е подготвил нежни акварелни илюстрации, които изключително подхождат на стиховете на Александрова и превръщат книгата в ценен подарък за по-малките деца и техните майки.

 

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.