Любими актьори се включват в „Походът на книгите“ от 2 до 23 април

Ана Пападопулу, Владо Пенев, Здрава Каменова, Луиза Григорова, Параскева Джукелова и Юлиан Вергов са само част от известните български актьори от театъра и екрана, които се включват в инициативата „Известните българи четат на деца“ от 2 до 23 април. Участниците в нея ще посетят над 20 училища и детски градини, за да се срещнат с близо хиляда деца и ученици на възраст от 4 до 15 години в рамките на „Походът на книгите“ през 2017 г.

Начало на кампанията на 2-ри април (неделя) от 11.00 часа, в Столична библиотека ще даде проф. Николай Денков, министър на образованието и науката. След официалното откриване актьори ще прочетат откъси от своите любими книги от детството. Малките гости и техните родители са поканени и на мини-театрален спектакъл по случай рождения ден на Ханс-Кристиан Андерсен и Международния ден на детската книга.

От Столична библиотека са предвидили още „Смехоранско караоке“ от 18.00 часа и среща с приказни герои в „Нощта, в която книгите оживяват“ от 20.30 часа. Входът за всички събития на 2-ри април, подходящи за деца до 14 г., е свободен.

Националната кампания „Походът на книгите” се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Българска библиотечно-информационна асоциация и Министерство на образованието и науката. Официални партньори на кампанията са Столична община, Столична библиотека, Национален център за книгата, фондация „Детски книги“ и сайтът „Аз чета”. „Походът на книгите“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

 

Кампанията е подета през 2011 г., след публикуването на първите резултати на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA), направила тревожни заключения за функционалната неграмотност на съществен дял от българските ученици. Публикуваният през декември 2016 г. шести пореден доклад на PISA за България отново потвърждава,  че по основните показатели учениците в страната остават много под средното ниво на своите връстници от цял свят по отношение на способностите си да ползват придобитите в училище познания в областта на четенето, математиката и природните науки самостоятелно и с разбиране.

На фона на тези нерадостни факти, организаторите на „Походът на книгите“, членуващи в Асоциация „Българска книга“, са убедени, че българските деца  обичат да четат, особено когато възрастните съумеят да ги изкушат към света на книгите. За петте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 10 000 деца в цялата страна, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от света на детската литература.

Освен инициативата „Известните българи четат на деца“, кампанията включва мащабния „Маратон на четенето“ в  българските библиотеки, където също се организират събития, свързани с детската литература. За поредна година част от „Похода на книгите“ е и „Бисерче вълшебно“ – единствената книжна награда в България, чието жури са децата от 6 г. до 15 г. Над 100 заглавия, разпределени в 3 възрастови категории, както и 7 проекти-иноватори очакват подкрепата на младото жури. И тази година бъдещите читатели с мнение (под 6 г.) също могат да подкрепят любима книжка. Пълната информация за наградата, номинираните книги и начините за гласуване ще откриете тук.

Към „Похода на книгите“ е планирана богата програма от съпътстващи събития, в която участие взимат училища, читалища, издателства, книжарници. Информация за съпътстващите събития може да видите на страницата на Асоциация „Българска книга“, както и да ни следите във Фейсбук.