Лятна читалня на открито предизвиква пловдивските деца да четат и да се забавляват

Пеещите фонтани на Цар Симеоновата градина в Пловдив отново ще бъдат домакин на традиционната Лятна читалня на открито. Забавното четене ще се състои на 25, 26 и 27 юни и се организира от Центъра за работа с доброволци (“Лайънс клуб – Филипополис“, „Лео клуб – Пловдив“) към Детски отдел на РНБ „Иван Вазов“, СНЦ „Писалка и перо“.

Входът на провеждащата се за седма поредна година инициатива е свободен, а за малчуганите организаторите са подготвили много езикови игри, викторини, предизвикателства. Всяко дете, което „дръзне два часа да почете“, ще получи награда от фирма „Барт“.

„Подбрали сме десетки образователни, логически и подвижни игри, с които ще се превивате от смях. Ще поседнете на меки пъзели от букви, но и ще редите думи и текст с тях. Ще играете на „Не се сърди, човече!” в тревата. Доброволците ще ви подсказват как бързо да се ориентирате къде да намерите подходящото четиво, с което да изпълните поставеното предизвикателство.“, обещава организаторът на инициативата Мария Петрова.

Малчуганите ще имат възможност да четат, да играят и да се забавляват и през цялото лято в обновения двор на Детски отдел на библиотеката, който ще бъде отворен за тях. Там ще се провежда и Лятната читалня в първите 3 дни, ако времето е дъждовно.

Книгите, които са специално подбрани, са предоставени от издателствата, които подпомагат инициативата всяка година: „Просвета”, „Хермес”,  „Егмонт-България”, „Жанет 45”, „Софтпрес”, „Книжарници Сиела”, „Изток-Запад”, „Фют”, „Клевър бук”, сп. „Аз съм българче”, „Център за приобщаващо образование“, „Световна библиотека“ и помагалата по „БЕЛ – Четене с разбиране“ на „Анубис“.