Лора Марлин се натъква на неочаквани разкрития

Лора Марлин е сред любимите героини на запалените читатели над 9 години, а детективските й интереси, щурите премеждия, в които се забърква и интересната й история са в състояние да запленят вниманието и на възрастните.

До момента с младата дама сме се сблъсквали в „Тайната на малкия залив“(изд. „Фют“)  и знаем следните факти: Лора живее в сиропиталище, мечтае за приключения и ужасно много харесва криминалните истории в книгите. В щастлив за нея момент чичо й Калвин, за чието съществуване тя не подозира, се появява и я прибира да живее при него в малкото градче Сейнт Айвс.

И докато Лора свикне с привичките на вуйчото и с новата си къща, се натъква на необикновен и изключително сериозен заговор! Бандата на Асовете – мафиоти от класа – е замислила ужасни деяния, а Лора, новият й приятел Тарик и чичо й Калвин играят специална роля в затягането на примката на бандитите. Как завършва всичко и какво още сполетява двете деца, можете да научите от „Тайната на малкия залив“ и „Отвличане в Карибите“.

Детективските приключения явно са в кръвта на Лора, но докато очаква да я извикат следващите „Неочаквани разкрития“, героинята може да се наслади на приятна разходка с чичо си и с Тарик… Поемайки на пикник, тримата ужасно закъсняват и за да не губят нито минута, решават да минат по стар черен път. Внезапно се натъкват на изоставен и преобърнат фургон за превоз на коне, а Калвин Редфърн спасява живота им само с умело шофиране. И точно така Лора и Тарик се озовават във вихъра на събитията, включващи изчезнал кон – носител на множество медали; дръзки крадци, готови на всичко, за да спечелят обратно загубеното животно; благодарен собственик – американец и най-престижното надбягване с коне „Дерби Кентъки“.

След успешното разрешаване на случая с отвлечения Златен вихър, американецът Блейк Уейнрайт кани Лора и Тарик да му гостуват във ферма „Флийт“ в САЩ и да присъстват на най-престижното Дерби Кентъки. Двете деца се озовават сами в Америка, а планираната чудесна ваканция, пълна с езда на коне и почивка, се очертава да е пълен провал. Внучката на Блейк – Кит – се държи ужасно с гостите, Лора вдига на крак цялата къща, защото вижда тайнствен камион през нощта в близост до конюшните на конете – състезатели, а спокойната кобила Меденка изведнъж подивява и е готова да хвърли момичето в пропастта! Големите въпроси напират: кой стои зад ужасните инциденти и каква е целта?

Вярвам, че неочакваните разкрития, на които ще се натъкнат трите деца, ще ви изненадат. Уменията им да анализират обстановката и да търсят улики са в състояние да сложат и най-добрия шеф на охраната в малкия им джоб, а приятелството, което се заражда между децата, показва, че независимо от личните съдби и от премеждията, на които сме се натъквали в живота, винаги има място за приятелска усмивка и ванилово кексче!

Книгата е изключително подходяща за читателите, които не само търсят криминални загадки, но и ценят интелигентно написания текст. Авторката Лорън Сейнт Джон определено умее да пленява вниманието и да печели сърцата на младежите с изчистен сюжет, на който същевременно не липсва нищо, с наситеност на действието и с изграждане на цялостен образ на героите, даващ на читателя пример за поведение и за справяне с различни проблеми.

Книгата е номинирана в наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и ако искате да я подкрепите, гласувайте до 30.04.2014 г.!

От същия автор можете да прочетете и „Съдбата на слона“, „Белият жираф“, „Тайната на малкия залив“.

Автор: Вал Стоева