Любов, захар и магия, разбъркани с щипка пакости

След трудната за книгоиздаването (и не само) 2020 г. последва не по-малко трудна година, затова екипът ни бе приятно изненадан от появата на ново малко издателство, чиято първа книга е за деца. Става дума за изд. Лютиче и очарователно вкусната и затрогваща „Любов, захар и магия. Щипка пакости“ на Ана Мериано.

Леонора Логроньо, или накратко Лио, е на 11 – най-малката от 5 сестри в семейство на собственици на пекарна в малък американски град. Наближава Денят на мъртвите, който традиционно се отбелязва от мексиканската общност. Всички от семейството са ангажирани в пекарната с подготовката на празника. Единствено Лио е свободна да се забавлява, но в действителност момичето се чувства пренебрегнато.

Затова не е изненада, че се промъква тайно в пекарната и става свидетел на странна церемония, на която присъстват всичките ѝ сестри, майка ѝ и леля ѝ… и дори починалата ѝ баба! Скоро разбира, че жените от семейството могат да правят магии, а крачката до опитите самата тя да прави магии, за да помогне на приятелката си Керълайн, е много малка. И тя я прави бързо и смело, без да оцени сериозността на последствията.

Книгата е написана увлекателно и с разбиране за чувствата на най-малките деца в голямо семейство, които често се чувстват пренебрегнати и изолирани. Лио мечтае да се отнасят с нея като с възрастна, да я приобщят към семейната тайна. Именно обидата, че я смятат за малка, води до упоритите ѝ опити да поправи сама кулинарно-магическите каши, които забърква.

„Любов, захар и магия. Щипка пакости“ е книга за семейните отношения, доверието, приятелството. Магията на семейство Логроньо е само фон за разгръщане на отношенията между персонажите, така че не очаквайте магически схватки или прекалено много размахване на магически пръчки.

Очаквайте обаче усещане за уют, благодарение на изобилието от описания на десетки апетитни мексикански лакомства и щипката хумор. Допълнително предимство са и няколкото рецепти, които можете да изпробвате с децата си веднага щом времето захладнее. Семейните кулинарни опити са чудесна възможност за:

  • общуване и изграждане на връзка с децата
  • усвояване на готварски умения, както и на незаслужено пренебрегваните умения за почистване на кухнята след кулинарни забавления
  • малко уроци по математика под дебело захарно прикритие (Какво са грам и мл? Как да ги измерим? Какво значи с.л. или ч.л.?)
  • жалби, оплаквания, споделяне на притеснения и разрешаване на семейни спорове
  • не на последно място – похапване на собственоръчно направени вкусотии

Ние с дъщеря ми нямаме търпение да проверим дали случайно не сме brujas cocinera (че сме обикновени вещици, няма съмнение 🙂 ).

Над книгата е работил чудесен екип – превод Преслава Колева, редакция Бела Чолакова, корекция Соня Илиева и предпечат Кремена Петрова.

Книгата е най-подходяща за деца между 10 и 13 години.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.