Любопитно за…пчелите

Животът на хората зависи от пчелите. Те са сред основните опрашители, а процесът по опрашване е жизненоважен за нашата екосистема. Знаете ли, че 71 от 100-те хранителни култури, които осигуряват 90% от храната в 146 страни по света, се опрашват от пчели? Пчелите често присъстват в детските книги. Решихме да ви представим няколко заглавия, съчетани с любопитни факти за жужащите насекоми. Готови ли сте?

„Животът на пчелите“, Фридерун Райхенщетер

„Животът на пчелите“ на Фридерун Райхенщетер и Ханс-Гюнтер Дьоринг (изд. „ФЮТ“) следва утвърдената в поредицата „Да се запознаем!“ схема – историята се разказва чрез проследяване живота на някое малко живо същество, което преминава през различни етапи на съзряване. Докато разказва, авторката предоставя на читателите от 4 до 8 г. любопитна и проверена научна информация, подходяща за съответната възраст.

Малката пчеличка прегризва восъчното капаче и се измъква от пчелната пита. За нея се грижат по-възрастни пчели, докато не дойде времето и тя да поеме своите задължения. Строгата йерархия в кошера е впечатляваща – децата бързо научават това, докато следят кои пчели какви задължения поемат.

В текста са предложени и допълнителни въпроси, които поставят читателя/слушателя в активна позиция и стимулират интереса му към трупане на знания. Освен основната информация, допълнителни колонки извън основния текст предлагат свързани с темата материали.

Интересни факти за пчелите предлага и друга книга от същото издателство – „Светът на пчелите“, за която предстои да ви разкажем друг път.

„Пчелите“, Пьотр Соха

“Пчелите” (изд. „Дакелче“) на полския илюстратор Пьотр Соха е идеалното средство да отговорим на детските питания и да запознаем мъниците с жълто-черните раирани насекоми, а и самите ние да научим нещо повече за тях по интригуващ и забавен начин.

Книгата съдържа впечатляваща научна информация, поднесена кратко и ясно. Огромният формат позволява на читателя да види отлично детайлните илюстрации на Соха, а добре написаните обяснителни бележки и любопитни факти ще изненадат и вас.

Прочели „Пчелите“, не пропускайте да се запознаете и с „Дърветата“ – продължение на поредицата на Пьотр Соха.

„При баба и дядо на село. Пчели и мед“, Любомир Николов

„Пчели и мед“ е третата книга от поредицата „При баба и дядо на село“ от издателство „Софтпрес“. Тя ни среща с Яна и Макс, които похапват своята празнична закуска – любимите палачинки с мед. Изведнъж бурканът се оказва празен. Наместо да отскочи до магазина, баща им предлага да ги заведе при пчелина на баба и дядо, за да научат как всъщност се добива медът, който толкова харесват.

Разказаната история е кратка, лека и лесна за осмисляне. Заслушани в медените рими на Любомир Николов и вгледани в приятните илюстрации на Кирил Танев, децата неусетно ще научат и как са изглеждали първите кошери, как се вадят и изпразват пчелните пити.

Плътната и грапава хартия на „Пчели и мед“ е устойчива на бързо разлистване и няма да се набърчи от най-леката влага, което й позволява да радва дълго своя малък собственик и да го съпровожда навсякъде.

Ако поезията и пчелите се харесват на вашия четиригодишен малчуган, прочетете му и „Десет пчелички“ на Христина Петрова. 

Знаем, че с тази статия не изчерпваме всички детски заглавия на пчелна тематика на българския пазар, но засега ще се ограничим с тях. А вие не забравяйте да показвате на детето колко е важно да се грижим за пчелите и да им помагаме да оцелеят – защото без тях светът, който познаваме, ще изчезне.

Снимка на корицата: Вал Стоева, личен архив