Лятото е вълшебно със силистренската библиотека

Лятото е време за четене, творчество, забавление, общуване, срещи и нови приятелства. А защо библиотеката да не е част от ваканцията на силистренските деца?

Този въпрос си задават преди няколко години библиотекарите от Детски отдел на РБ „Партений Павлович”, а в резултат на техните усилия библиотеката се утвърждава като място за интересни ваканционни преживявания. Доказателство е фактът, че инициативата „Лято в библиотеката” се провежда за седма поредна година.

Макар и в дни на пандемия и съобразяване с противоепидимичните мерки, неуморните библиотекари провеждат две летни инициативи – „Лятна академия в библиотеката” (юли) и „Лято в библиотеката” (август).

„Лятната академия в библиотеката” е част от Летните клубове по интереси към Община Силистра и се провежда на открито пред библиотеката. Сформирани са четири групи от деца, а четирима библиотекари са модератори  в творческите процеси на академията.

Идеята е да се комбинират четене, разказване, творчество и забавление. Библиотекарите споделят:

„Заложихме на учене чрез преживяване, движение и игра като предизвикахме удивлението им към света. Това, което впечатлява децата, се запомня.“

„Съчетаването на четене и приложно изкуство е добър подход при работата с деца. Темите на занятията бяха разнообразни – моделиране на фигурки от пластилин,  изработване на хартиени животни за театър на маса, бижута и монети от солено тесто, декоративни рамки, запознаване с различни техники на рисуване. Децата развиваха своите умения – сръчност и инициативност, а като развихриха въображението си, научиха нови неща и се забавляваха заедно.“

Четене на приказка

Използва се американският модел на летни програми за четене и изработване на предмет, свързан с тях.  Децата моделират с пластилин литературните герои от прочетените две приказки „Жаба и щъркел“ и „Как гъсеничката се събуди или как се раждат пеперуди“ от Мая Дългъчева.

С грижа за природата

Второто занятие е на тема „Да посадим цвете“. Библиотекарите интригуват децата с интересни детски енциклопедии за растенията като „Удивителният свят на растенията” и „Енциклопедия на растенията”. Малчуганите научават как да се грижат за растенията, да засяват семена от червена детелина и да си изработят висяща стойка за саксия от канапени възли.

Рециклиране

Децата се научават как да рециклират предмети от бита си и да ги оползотворяват отново с цел пестене на суровини и енергия. С голямо желание малките природолюбители изработват и украсяват своите рамки за снимки от стари кутии от велпапе и подръчни материали, като влагат въображение и сръчност.

Театър

Четвъртото занятие е посветено на театъра на маса, в който децата изработват хартиени животни и след това пресъздават театрални епизоди. Емили и Изабела съставят кратка драматизация „Рождения ден на Тигърчо”.

Моделиране

Соленото тесто е материал за моделиране, който може да замени пластилина и е за предпочитане при работата с деца. (Безвреден е, лесно се прави от брашно, вода и сол и може да се оцвети с хранителни бои.) Играта с тесто допринася за по-добрата координация на пръстите и спомага за фините двигателни умения. Децата моделират елементи за бижута с различни форми и цветове като обици, колиета и гривни.

Рисуване и различни техники

Участниците в лятна академия в библиотеката научават нови техники за рисуване като ебру – техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа, и смесена техника с пастели и водни бои. Децата се забавляват и създават свои уникални рисунки на космос, морско дъно, пеперуди и други.

Японски изкуства и приложенията им

За интересната страна Япония и традиционните й изкуства оригами и камишибай децата научават от книгите „Поглед към Япония и „Ще ви посрещне Фуджи”. Създаването на фигури чрез сгъване на листове хартия впечатлява участниците от четирите групи на Лятната академия в библиотеката.

Децата изработват своите оригами-жаби с лекота и изразяват желание за изработване на още фигури. Забавлението започва със състезание със скачащите жаби, след което самите деца подскачат на подобната на Туистър игра, наречена от библиотекарите “Маймунски лудории”.

Камишибай е форма на визуално повествование и споделяне, която комбинира използването на ръчно рисувани изображения и разказ. В две творчески работилници децата рисуват моменти от книгата „Много гладната гъсеница” на Ерик Карл и упражняват своите разказвателни умения.

Индиански традиции

С интерес младите академици научават историята на капана за сънища на индианските племена, разказана в легенда за стара индианка, внука й и паяка. Участниците изработват свои капани за сънища от картон, прежда, пера и мъниста.

Банкноти, история и употреба на парите

В последните две занимания участниците се запознават с всички монети и банкноти, излезли от 1879 до 2009 година, отпечатани и пуснати в емисия от БНБ от специални албуми на банката. Децата изработват свои монети от солено тесто, а после разиграват ролева игра на магазин като пазаруват продукти за любими ястия.

С края на месец юли идва и краят на Лятната академия и всяко от децата получава грамота за участие.

През месец август пък се случва „Лято в библиотеката”. В тази инициатива библиотекарите от Силистра залагат на играта и забавлението, анимационните филми и новите приятелства. В продължение на три седмици децата се забавляват с мултиплейърната спортна игра „Приключения” на игровата конзола Xbox 360 с Kinect. Целта във всички игри е да се съберат най-голям брой приключенски точки чрез преодоляване на различни препятствия.

Плановете на РБ „Партений Павлович“ до края на август включват провеждането на две творчески работилници „Мисия динозавър”, съвместно с фондация “Приятели на България”, в които всеки участник ще може да изработи свое уникално динозавърско яйце и да се позабавлява.

„Летните инициативи в  библиотеката са потвърждение, че забавното може да бъде полезно.  С новите форми на работа с деца, ние отговаряме на предизвикателствата на извънредната ситуация. Доказахме, че сме гъвкави, адаптивни и работейки в екип успяваме да бъдем полезни на малките читатели.

„Библиотеката е позитивно място за срещи на любознателни и четящи деца, място за свободното време, за изява на творческите способности, за забавление и игра, за  създаване на нови приятелства, весели емоции и   прекрасни спомени.“, обобщават силистренските библиотекари от детския отдел.