Лятото е по-вълнуващо с експериментите на Петьо Филията

След романите за тийнейджъри „Невидим“ и „Измамен“, за които спечели статуетки на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ в 2 поредни години, популярният влогър Стан прави завой към нехудожествените книги и предлага вълнуващи забавления за лятната ваканция (и не само) с „Невероятният свят с експерименти на Петьо Филията“ (изд. Егмонт Кубар). Какво отличава тази книга от множеството подобни издания, които предлагат на децата да правят опити в домашни условия?

Най-съществената разлика е, че сред целевите групи на книгата попадат не само децата над 8 години, но и родителите. Колко са важни те за него става ясно от емоционалния предговор, в който Стан се обръща към родителите като се опитва да им припомни най-запомнящите се и ценни моменти от собственото им детство (тези, в които са правили нещо със своите родители) и да ги убеди, че най-важното, което могат да осигурят на своите малчугани, е съвместно време. Накратко, идеята му съвсем не е да връчите на децата книгата и да ги натирите в другата стая, за да ви оставят на мира.

Ако вече сте от родителите, които искат да имат общи занимания с децата си, но не ви хрумват кой знае какви идеи, „Невероятният свят с експерименти на Петьо Филията“ е необходимия ви помощник, чрез който да преживеете хем забавни, хем образователни моменти. Ето какво ще откриете между кориците:

 • любознателният Петьо Филията, който прави точно 50 експеримента, за които не ви е необходима лаборатория или специални съставки и инструменти
 • удобен и информативен „Петьометър“ за всеки експеримент – той показва сложността на опита и ви улеснява при избора (ако детето е по-малко, направете първо експериментите с ниво „Един Петьо“ 🙂 )
 • допълнителни знаци, когато за провеждане на експеримента е необходима помощ от възрастен или е добре да се направи на открито
 • ясно и подробно описание на стъпките, които децата трябва да следват, както и резултатите, които ще наблюдават
 • професор Швайнщайнкапутбастунен, който вярва, че всяко явление има научно обяснение и с удоволствие го споделя с момчето и читателите

Ученето чрез правене безспорно е един от ефективните начини за усвояване на нови знания, затова защо да не опитате. Ето само част от ползите за малчуганите, без да броя гарантираното забавление:

 • усвояване на умения да се следват писмени инструкции (така неусетно упражняват четене с разбиране 🙂 )
 • упражняване на мерните единици – какво значи 1 чаена чаша, 1/2 супена лъжица или 1 чаена лъжица. Тук в зависимост от възрастта на децата и вашето желание можете да въведете понятието за плътност, тегло и обем на различните вещества. Демонстрирайте идеята като проверите с помощта на кухнеска везна дали теглото на 1 ч.л. сол, пудра захар и брашно е еднакво, например.
 • развиване на моториката – налага се да отмерват течности и други съставки, да преливат течности от един съд в друг и др. подобни
 • усвояване на нови знания от областта на физиката, химията и т.н. – ако се чувствате уверени, можете да допълните обясненията на професор Швайщайнкапутбастунен!
 • упражняване на писането – накарайте децата да се почувстват като истински учени като им предложите  да си водят записки за проведените опити и наблюдаваните резултати
 • развиване на постоянство и упоритост – напълно възможно е експериментът да не се получи от първия път (с 8-годишната ми дъщеря не успяхме да наблюдаваме „Щурите стафиди“, защото бяхме оцветили сместа от вода и оцет в прекалено тъмно синьо). Ако е нужно, ударете едно рамо на малкия експериментатор и му помогнете да проследи внимателно действията си, за да открие евентуални грешки.
 • усвояване на така обичаните от майките навици да почистват и подреждат след всеки експеримент

„Невероятният свят с експерименти на Петьо Филията“ е книга, която можете да използвате за различни цели и по разнообразни начини, които отговарят на конкретната ви необходимост. Тя може да бъде и помагало за учители, възпитатели и изобщо хора, които работят с деца и държат на смисленото, качествено и забавно прекарване на времето.

Вземете книгите на Стан от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.