Лятната читателска щафета „Бисерче вълшебно“ започва

От днес до 31 август 2020 г. всички деца до 16 г., проявили интерес към кампанията, могат да попълват своя специален „Паспорт на пътешественика“.

За да намалят неминуемия спад в уменията за учене и четене, които се проявяват при учениците след всяка лятна ваканция, организаторите на Национална награда „Бисерче вълшебно“ подготвят лятна читателска щафета. Тя е допълнение към основните задачи на наградата и ще стимулира децата да играят, да учат и да четат по необичаен начин.

От юни до края на август 2020 г. в специалния сайт www.biserche.com/shtafeta участниците ще откриват седмични списъци с идеи за игри. Тези игри ще ги стимулират да стоят по-далеч от компютрите, да играят и да задават въпроси, да трупат знания и да развиват уменията си за търсене и намиране на информация, общуване, четене и писане.

През трите месеца на лятната щафета участниците са поканени да прочетат общо 6 книги (2 художествени и 2 нехудожествени от „Бисерче вълшебно“ 2020; 2 препоръчани от учител заглавия). Те ще отбелязват читателския си прогрес в специални месечни листове, които могат да изпратят в края на кампанията.

Всички участници, изпратили своите листове, ще получат сертификати за участие и ще бъдат включени в томбола за спечелване на комплекти с книги и други награди.

Продължава и нициативата „Книгоходец“ – децата са поканени да се регистрират сами, да изминават книгометри, докато четат (1 страница=1 книгометър) и да подпомогнат със своя резултат всички книгоходци, които се отправят на нова мисия: да стъпят на всеки един от континентите на земното кълбо.

Всичко за Лятната читателска щафета „Бисерче вълшебно“ ще откриете в специалния сайт www.biserche.com/shtafeta.


Лятната читателска щафета е част от Награда „Бисерче вълшебно“ 2020, която се организира от фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката и под патронажа на министър Красимир Вълчев. Кампанията е частично финансирана от Програма „Култура“ на Столична община за 2020 г.

Партньори на инициативата са Фондация „Глобални библиотеки – България“, Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Асоциация „Българска книга“, Заедно в час, Premio Travel.

Медийни партньори са сайт Azcheta.com, Дарик радио, Детски дневник, NGOBG.info, Danybon.com.