Летни занимавки с любими герои от детските книги

Лятната вакация е време за безкрайни игри с приятели, каране на колело, море, кино, игри на конзолата и какво ли още не. На пръв поглед изглежда, че за книги и четене няма време, а и желание. От друга страна, летните занимания, свързани с четене/писане, помагат на децата да поддържат ритъм и да не отслабват своите умения за учене, които ще са им крайно необходими с настъпването на учебната година.

За да ви помогнем да покажете на децата си, че и книгите стават за летни занимания, сме подбрали няколко предложения за атрактивни и забавни четива със задачи, игри и стикери с някои от най-популярните сред съвременните деца литературни герои и любими теми.

За читатели/слушатели в предучилищна възраст

 

Книжките със стикери, игри и задачи по любимите картинни книги „Грузулак“ и „Детето на грузулака“ (изд. Жанет 45) на творческия тандем Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър връщат малчуганите в гъстата тъмна дъбрава при смелото малко мишле, където с помощта на многобройните стикери могат да пресъздадат сцени от добре познатата история. Докато се забавляват с любимите герои, децата развиват своята наблюдателност, концентрация и логическо мислене с различните пъзели, лабиринти и игри. 

Ако сте попадали на сборника с очарователни вълшебни истории за ягодовата фея Ягодка и нейните приятели на немската илюстраторка Щефани Дале, вече можете да зарадвате мъниците си и с книжката с различни активности „Вълшебни загадки в ягодовата гора“ (изд. Ентусиаст). На всеки разтвор ще откриете по една цветна илюстрация на Дале и една занимателна задачка за децата – лабиринти, откриване на еднакви предмети или разлики, картинно судоку, пъзел, свързване на точки и подобни, с които децата да упражняват фината си моторика, наблюдателност, логическо мислене, умения за броене, ляво и дясно. При желание всяка от страниците със задачи може да бъде оцветена.

Освен с илюстрациите към поредицата „Малкият вълк“ на Йън Уайброу, руският художник чичо Коля Воронцов е познат у нас и с авторската си поредица за симпатичния и вечно гладен котарак Помпон. Книгите за Помпон по начало съдържат интерактивни елементи, които правят децата активни участници в преживелиците на котарака и неговия приятел Трюндел, но книжките със стикери „Рисувай и играй с котарака Помпон“, „На купон с котарака Помпон“ и „Забавления милион с котарака Помпон“ (изд. Миранда) са посветени само на различни творчески и образователни занимания – рисуване, дорисуване, броене, лабиринти, поставяне на стикери. Това, което ги отличава от всички други подобни книжки е свежото чувство за хумор на чичо Коля и сполучливите му опити за словотворчество. Е, и възхитително лакомите, пакостливи и самонадеяни герои, разбира се.Laughing

 

 

 

 

 

 

За читатели над 7 години

Стикерните истории на изд. Софтпрес за „Древните египтяни“ и „Динозаврите“ са чудесни предложения за децата, които вече могат да четат сами кратки текстове, но имат нужда от илюстрации и допълнителни занимавки, за да не възприемат четенето като досадно и отегчително занимание.

Книгите от поредицата съдържат интригуващи цветни илюстрации, кратка основна информация по темата и забавни примери, които да пренесат децата в епохата или да им помогнат да направят сравнение с нещо познато. (Например текстът за нилския крокодил гласи: Дълъг е около 6 метра и яде риби, птици, бозайници и рибари с много лош късмет.Laughing) След като децата са се запознали с информацията, могат неусетно да затвърдят наученото като пресъздадат конкретна сцена със стикери (вътрешността на фараонска гробница или юрския период).

 

 

 

 

 

 

 

И не забравяйте, че книгите с игри и стикери са чудесен повод да прочетете първоначалните заглавия и да продължите четенето с други книги, веднъж щом малките любопитковци са заинтригувани от дадена тема.