Лешникотрошачката – музикална разходка с Чайковски и Марко Зимса

Всяка книга би станала по-хубава, ако към нея се добави музика.

Това са думите на Ема (9 г.), която чете самостоятелно от 4-годишна. В натоварената й училищна програма и сред извънкласните занимания, олимпиадите по математика и игрите с приятели, тя не пропуска четенето на книги. Щастливи сме, че през ваканцията е намерила време да сподели в ревю и впечатленията си от „Лешникотрошачката“ (изд. „Емас“) на Марко Зимса. Ето нейните размишления:

„Много ми хареса „Лешникотрошачката“ – както книгата, така и балетът. Музикалното издание (изд. „Емас“) е великолепно, най-вече защото съдържа диск с музиката на композитора Пьотр Илич Чайковски. Само не знам защо заглавието е „Лешникотрошачката“, а не „Лешникотрошачът“, защото той нали е принц все пак. Но, както и да е.

Първо впечатление ми направиха илюстрациите. Мама провери, че са на българската художничка Матея Аркова. Много са нежни.

Харесвам тези издания за музика, защото имат дискове. Така спокойно мога да си пусна диска и да следя текста с човека, който чете, а когато има музика – да танцувам. Имам само една малка забележка – четецът пропусна на едно място три думи. Аз стриктно следя.

Историята също много ми хареса. Някои казват, че била страшна заради мишките. Че мен не ме е страх от мишки!

Тази Коледа ходих и на представлението в Софийската опера и балет. Много ми хареса спектакълът, но забелязах, че историята в книгата и балетът са различни. Кое е създадено първо всъщност? Проверихме в Гугъл – приказката е на немския писател Е.Т.А. Хофман и по нея е написана музиката за балета.

И балетът, и книгата ми харесаха. Но по различен начин. Или всъщност не съвсем различен. В балета най-много ми хареса музиката. А в книгата – дискът, особено музикалните части. Така че явно едно и също ми е харесало.

Според мен всяка книга би станала по-хубава, ако към нея се добави музика. Затова обичам тази поредица за „музикални книги“. От нея имам и „Лебедово езеро“. Тези издания са важни, защото с тях емблематични музикални произведения достигат до нас, децата.

Интересното е, че във филма „Лешникотрошачката и четирите кралства“ главната героиня не беше Мари, а Клара – явно нейната дъщеря. Всичко се връзва!“

„Лешникотрошачката“ на Марко Зимса е част от образователни книги за деца, посветени на въведението им в света на класическата музика. Илюстрациите към българското издание са на Матея Аркова, а преводът от немски език по традиция е на Василка Ванчева. Книгата е с твърди корици и голям формат, а към нея има и приложен диск с музика и гласа на македонския актьор Гьорги Георгиев-Антика.

Повече от 25 години австриецът Марко Зимса изнася представления пред деца, с които популяризира класически музикални произведения. Част от книгите му са публикувани на български език от изд. „ЕМАС“. Сред тях ще откриете „Лебедово езеро“, „Вълшебната флейта“, „Годишните времена“, „Карнавалът на животните“, „Сън в лятна нощ“, „Тиха нощ! Свята нощ!“, „Тина и оркестърът“, „Моцарт за деца“. Част от поредицата е и „Един американец в Париж“ – по идея на Дорис Айзенбургер и с нейни илюстрации.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.