Леонардо от Винчи разследва тайнствените конници

„Криминалните загадки на Леонардо: тайнствените конници“ доста прилича на любимата ми поредица за детективите с машина на времето (от „Читателска щафета“ 2, ако си спомняте!). Само дето главният герой Леонардо от село Винчи (Италия) не пътува назад в историята, а просто разследва загадъчни случаи. Благодарение на своя блестящ ум и наблюдателност, момчето успява не само да разкрива лошите намерения, но и да намира адски хитроумни решения. Но да започна отначало…

Леонардо живее с дядо си в малкото село Винчи, разположено на пътя между Флоренция и Пиза. Той е мнооого странен – рисува чудновати машини, прави експерименти с животни, за да разбере как работят, майстори шантави неща и…абе, чудак до мозъка на костите си. Бащата на Леонардо е нотариус и живее в същото село, но пътува доста, а майка му има ново семейство и не може да се занимава и с първородния си син.

Приятели на героя са Карло, чийто баща притежава магазин във Винчи и Джана, чиито родители държат странноприемницата в града. Всичко би било нормално, ако не са притесненията на момиченцето, че един от гостите им – Португалеца – е магьосник! По онова време магьосниците били арестувани и убивани, а всички, които са ги подслонили, също били наказвани жестоко. Притеснена за съдбата на семейството си, Джана моли Леонардо да разкрие тайните дела, с които се занимава загадъчният гостенин.

С помощта на шантавото си изобретение, Леонардо успява да надникне в стаята на Португалеца, но не разбира нищо от онова, с което се занимава той. За сметка на това момчето разбира, че ключът към загадката се крие в посещенията на тайнствените конници, пътуващи от Флоренция и до Пиза, правейки малка почивка в стаята на чуждоземния гостенин! Но как да разберат трите деца за какво става на въпрос?

Благодарение на коня, който бащата на Леонардо получава като залог от свой клиент, двамата приятели Леонардо и Карло успяват да проследят единия от конниците чак до Флоренция – градът на Медичите. Е, не се справят толкова успешно с преследването, но пък стигат до двореца и дори получават храна в кухнята му! Каква ли обаче може да е връзката между двореца, Португалеца и тайнствените чертежи, които Леонардо зърва в чантата на единия конник?

Книгата представя великия Леонардо да Винчи като десетгодишен чудат хлапак, достоен за ролята на детектив. Ако не знаете все още нищо за него, можете да понаучите нещичко от детективската история – например, че Леонардо рисувал чудновати машини (предимно бойни), които в наши дни наистина са превърнати в реалност. Той изучавал строежа на животинското тяло, защото бил повече от любопитен как то работи и кое е еднаквото във всички живи същества. Бил инженер, архитект, изобретател, скулптор и художник, оставил след себе си световни шедьоври на изкуството. Можел да пише огледално и е смятан за истински гений!

Като детективска история, книгата е интересна, макар че в началото четенето ми тръгна доста мудно заради описанията на разни експерименти с животни и т.н. Ако обаче се абстрахираме от това, интересно е да проследим действията на млад детектив като Леонардо, който не разполага със знанията на съвременните деца (като например Ким, Леон и Юлиан) – та той дори не знае дали държавата Португалия съществува наистина! За сметка на това блестящият му ум доказва, че наблюдателността и упоритостта винаги се отплащат…

Автор: Вал Стоева

[club]