Леонардо и мистериозното отвличане

В „Криминалните загадки на Леонардо” Алфред Бекер използва интересна идея – превръща 10-годишния Леонардо да Винчи в малък детектив, а докато той и приятелите му Карло и Джана разгадават загадъчните случаи, малките читатели научават интересни факти за бита през 15-ти век и живота на великия архитект, художник и изобретател.

„Мистериозното отвличане” (изд. ФЮТ) не прави изключение от тази схема. Младият Леонардо и Карло правят опити да запалят огън с помощта на стари очила. Предизвиканият пожар привлича банда разбойници, които похищават момчетата и ги хвърлят в една пещера. Оказва се, че в ямата има още едно отвлечено момче – Лука, син на богат флорентински търговец. Момчетата трябва да преодолеят различията в общественото си положение и да обединят усилия за измъкване от похитителите и да открият кой стои зад отвличанията.

Отвличането по начало изглежда странно на наблюдателния и любопитен Леонардо. Скоро става ясно, че са замесени търговски конкуренти на бащата на Лука, а двете бедни момчета са отвлечени случайно. Да се стигне до поръчителя на отвличането няма да е лесно и Леонардо разчита на своята съобразителност, смелост и умения да общува с непознати.

Докато следвате Леонардо, Карло и Лука към разплитането на мистериозното отвличане, ще научите, че целогодишното носене на обувки по това време е било признак на благосъстояние. А също и че стъкла на прозорците са можели да си позволят само много богатите хора и църквите, както и още куп любопитни факти от преди 6 века.

Ще се възхитите и на неутолимата жажда за знания и експериментиране на Леонардо. Сега ходенето на училище може да ви се струва голяма досада, но тогава да се образоват са можели да си позволят само по-заможните хора. Затова не се отдавайте на безразличието и не се отказвайте да задоволявате естественото си любопитство. „Мистериозното отвличане“ е чудесен и забавен начин да го направите.

Още книги от „Криминалните загадки на Леонардо” – „Тайнствените конници”, „Черната смърт” и „Свещеният меч”.

 

Автор: Лора Филипова