Ленард и старият дъб

Отново сме във вълшебната гора, а там расте огромният стар дъб. В хралупа в ствола му живее катеричето Орехчо.

Един прекрасен слънчев ден идва време за събиране на жълъди, но за неприятна изненада жълъдите са много малко и доста дребни. Орехчо е разтревожен, а приятелят му Зайко го съветва да дойде с него при горския вълшебник Ленард за съвет. Чакалнята на вълшебника както обикновено е пълна с животинки, защото Ленард има добра дума и лек за всекиго.

Той ще прегледа стария дъб, но макар и да изглежда напълно здрав, за всички е ясно, че дървото е много нещастно. И понеже Ленард все пак е вълшебник, ще омагьоса дъба да проговори.

Знаете ли каква се оказва истината? Старият дъб е много ядосан, че никое горско животно досега не му е благодарило за подслона и храната, които им дава. Орехчо е засрамен и след като се извинява на дъба, обещава на Ленард да се погрижи за дървото.

С тази занимателна история авторът Ян Ивънс ни показва, че не бива да пренебрегваме гостоприемството и щедростта на другите. Затова е важно да не забравяме да изразим благодарността си за полученото. Недейте да го забравяте и вие!

Ревю за Ленард и мишлето можете да прочетете тук.

Автор: Лора Филипова