Лекции на Алисън Шейфър за българските родители

На 25 октомври в Гранд Хотел София канадският експерт по родителските въпроси Алисън Шейфър изнесе две лекции. В първата, „Скъпи, провалих децата!“, тя очерта основните идеи, които стоят за демократичното родителство, а именно тези на Алфред Адлър, и защо то предлага по-добри резултати от традиционното възпитание с наказания и награди.

По един атрактивен и ангажиращ начин Шейфър обясни на присъстващите родители как да диагностицират мотивите зад поведението на децата с помощта на модела на четирите „С“ (свързаност, способност, същественост, смелост) и произтичащите от тях четири танца на лошото поведение. Лекцията бе изпъстрена с конкретни, запомнящи се примери от практиката на Шейфър като психотерапевт, а присъстващите получиха възможност да погледнат на затормозяващите ежедневни ситуации с децата си по един нов начин.

Последваха въпроси от публиката, които съвсем очаквано бяха доста конкретни и се движеха в диапазона „как да накараме децата да си легнат вечер“ до „как да накараме бащите да ни сътрудничат“.

Втората лекция бе посветена на книгата „Не, това не са глезотии“ и в нея родителите и на по-големите деца успяха да разберат как да отгледат отговорни деца. Шейфър сподели, че днешните родители обсебват живота на детето и му изземват отговорностите, като по този начин не му позволяват да си изгради способности за справяне с живота.

„Отговорността е като топка, която трябва да предадем на детето… И  ДА ПУСНЕМ ТОПКАТА!!!“

Лекцията представи един алтернативен подход към възпитанието на децата, при който наказанията и наградите са заменени с окуражаване и подкрепа при делегиране на отговорности на самото дете. Всяко ново умение, което детето усвоява, трябва да е представяно от родителите като приключение. Дори и обуването на чорапите!

„Прекалено отговорните майки възпитават безотговорни деца, защото детето никога няма да се бори за отговорност с родителите си.“

Чрез поредица от схеми Алисън Шейфър показа най-честите грешки на съвременните родители в отглеждането на отговорни деца и предостави на разположение няколко простички, но безкрайно ефективни инструменти за справяне с капризите на децата като техниката „Когато…, тогава…“ например, описани най-подробно в книгите й. Авторката обърна внимание, че родителите често обясняват прекалено много решенията си на децата, сякаш се оправдават или пък не държат на думата си, което е пагубно при възпитанието на мъниците.

„Казвай каквото мислиш.

Мисли каквото казваш.

Спазвай го!

И никога не казвай нещо с 20 думи, ако можеш да използваш само 10!“

В края на лекцията родителите повдигнаха интересни въпроси за наградите и наказанията, които дори учителите използват в учебните часове. Шейфър обясни, че думите „Браво! Добра рисунка!“ автоматично карат детето да приеме, че това го прави добро дете. Тя акцентира колко е важно децата да приемат провала и да знаят, че слабата оценка или лошата рисунка не ги превръщат в лоши личности. Тя обърна внимание колко често акцентираме върху негативните постъпки на децата, вместо да се фокусираме върху позитивните и да ги хвалим.

Най-важната препоръка на Алисън Шейфър в края на лекцията бе родителите да изберат едно-единствено нещо (и то не най-проблемното), от което да започнат промяната. А щом постигнат напредък, смело да продължават напред с останалите критични области в отношенията с детето. Стъпка по стъпка, с търпение и делегиране на отговорности.

Гостуването на Алисън Шейфър в България се организира от списание „Първите седем“ със съдействието на издателство „Колибри“. Тук ще откриете първата и втората части на интервюто на Шейфър, което тя даде специално за „Детски книги“. Очаквайте и ревюта на двете книги в раздел „Зона родители“.