Лекторите на Digital KidZ

Третото издание на инициативата Digital KidZ на 7 ноември 2015г , зала 3 на НДК ще обедини експерти в областта на детската психология, образованието, изкуството, технологиите и бизнеса, за да повдигне въпроса за безопасността на децата в интернет и как технологиите да бъдат възпитавани.

Макар интернет, използваните устройства за достъп до него и разпространените днес услуги първоначално да не са били създадени да се ползват и от деца, изследванията показват, че децата се изявяват все по-често като важни потребители. Днешните навици на децата в интернет ще са от значение за утрешния цифров свят.

Умеем ли да бъдем добри родители на „дигиталните деца“? Познаваме ли технологиите и умеем ли да ги възпитаваме? Как да намерим баланса и как интернет променя четенето, мисленето и паметта на децата. Ето кои са лекторите, които ще помогнат на родителите да си дадат отговори на тези въпроси:

Познаваме ли детето си

Програмата на форума ще бъде открита от Юлия Банкова, психолог, коуч, приказкотерапевт, основател на проекта „Интелектика“. Тя ще разкаже за умението да говорим на един език с детето и как родителят да разбере доминиращата модалност на детето си.

Деветгодишният Борис Белов ще подвигне завесата за това какво всъщност е да бъдеш “дигитално дете” в един свят, където технологиите едновременно биват възхвалявани и забранявани. Той ще сподели своя опит за това каква роля играят интернет и технологиите в обучението на едно „дигитално дете“.

Как ученето може да е забавно чрез иновативните платформи VIVA Cognita и VIVA History е темата на Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ във VIVACOM,  а маркетинг мениджъра на Samsung за България – Кристина Щерева, ще говори за ролята на технологиите във възпитанието на децата днес. Кристина Щерева създава първите Samsung Смарт класни стаи, лаборатории за иновации в България и разработва програми за подобряване дигиталните умения сред ученици и студенти.

Въпросите как интернет влияе на четенето, мисленето и паметта на децата ще засегне Ангел Ангелов – преподавател по информатика и информационни технологии в начален, гимназиален и прогимназиален курс, отличен от Microsoft за Иновативен учител на 2015 г. и с номинация за Най-добър учител на годината – Global Teacher Prize.

Децата със специални потребности

След обедната почивка Вяра Николова, създател и собственик на образователен сугестопедичен център „Материка“ ще разкаже за  любовта и свободата на избора в обучението. Тя е сугестопедагог, разказвач на истории и е работила 12 години като преподавател по математика във варненски училища. През 2005 год създава Образователен център „Материка“ , а през 2006 година и Фондация „Материка“ за подкрепа и развитие на талантите на деца и младежи.

Милена Манова, сертифициран психотерапевт и обучител по позитивна и детска психотерапия ще разкаже за позитивно родителство за активни деца. Лекцията интегрира предложения и стратегии за по-добро разбиране и общуване с децата. Милена Манова е хонуруван преподавател в СУ ”Св. Климент Охридски” и управител на Институт по позитивна психотерапия, София. Автор на книгата „Хиперактивното дете” и съавтор на „Терапевтични приказки за деца и родители”. Майка на две деца.

Седемгодишните цикли са темата на Радослав Банков, психолог, съосновател на „Интелектика“. Писател, специализирал когнитивна психология, Радослав работи като семеен консултант и експерт „Човешки ресурси“ и изучава ведическата психология. Неговата мисия е да надникне отвъд цикличността на живота ни, за да разкрие какво е криза на седмата година и защо точно седмата?

Симеон Колев и Жюстин Томс са автори на една от най-красивите книги, посветени на бащинството и ще разкрият какво ги е провокирало да създадат своята “Мисия Татко”. Жюстин е мениджър на ABC Design & Communication, маркетинг експерт и автор на книги за уеб, а Симеон свързва целия си съзнателен живот с БГ РАДИО и и твърди, че най-любимите му занимания с децата са да ходят на кино, по музеи и дори в НИМ и Военният музей, които вярва, че са фантастични места, дори и за деца.

Изкуството, игрите и умението да правиш добро

Последните три лекции от програмата са посветени на вдъхновението и забавлениято. Защо най-популярната игра Minecraft беше добавена в шведската образователната програма, ще разкрие Дмитрий Аврамов – Авиационен експерт и любящ чичо, а Доброволчеството сред младежите – възпитание, етика, морал и ценности ще бъде тема за вдъхновение, споделено от Любомира Велчева изпълнителен директор на Фондация „Международна наградата на херцога на Единбург – България“, където завежда програма за личностно развитие. Доброволец и обучител е в още няколко неправителствени организации.

Билети за събитието и допълнителна информация за програмата могат да бъдат намерени в сайта – http://digitalkidz.eu

Не пропускайте и да се включите във фотоконкурса на тема „Дигиталните деца“.

За конференцията: 

Digital KidZ има амбицията да изгради мост между технологиите, родителите, учителите и децата и да се превърне в първата платформа в България, извън дигиталния свят, където се дискутират не проблемите, а решенията за по-устойчиво общество, по-добро образование, по-здрави и добре реализирани деца. Включва форум с практични съвети за по-доброто образование възпитание на децата в унисон с “технологичната революция”. Целодневна програма с творчески работилници за деца на възраст 4-10 години и изложение на социално-отговорните компании и неправителствените организации, ангажирани с децата със специални потребности. Организатор на събитието е Newtrend Events – агенция за организация на събития в сферата на дигиталните технологии и уеб.