Леките четива подпомагат четенето при децата

Лятото е вече тук и проучвания показват категорично – децата, които не четат през лятната ваканция, изостават в училище наесен. Небрежно отнеслите се към книгите през летните месеци не четат така добре в началото на новата учебна година, както в края на предишната.

Добрата новина според статия в сайта на Scholastic е, че тенденцията може да се избегне, ако децата прочитат четири или повече книги през лятото. Леките, дори глуповати четива биха могли да провокират и мотивират децата да не спират да четат. Разбира се, това не означава да се посяга към неподходяща за възрастта литература, а по-скоро към такава, която обикновено не би била дадена за домашно – плажни книги, чиклит и младежки четива, наръчници от вида „Как да…“ – заглавия, които самите ние бихме взели със себе си за лятната ваканция.

Резултатите от проведеното през 2006 г. проучване  на Scholastic и Yankelovich на тема детско и семейно четене сочат, че броят прочетени книги за удоволствие започва да намалява от осемгодишна възраст и тенденцията продължава през тинейжърските години. Според децата основната причина за това е, че не са могли да намерят книги, които да са им интересни. Проучването разкрива още, че децата се допитват до родителите си, търсейки какво да четат.

Scholastic предлагат пет съвета за родителите как да помогнат на децата да прочетат четири или повече книги:

1.      Обърнете се към комиксите – новото поколение графични романи привличат децата към четенето. Комиксите се завръщат с пълна сила, дори в някои държави подобни издания допълват задължителната учебна програма. Като деца много възрастни са се запознали с класическите произведения посредством комикси, което ги е подтикнало после да прочетат самите книги.

2.      Потърсете поредици – тяхно предимство е, че децата не могат да прочетат само първата част и обикновено посягат и към следващата. Мистерии, трилъри, дори ужаси, фантастика и романтика  (подходяща за съответната възраст) са жанрове, които привличат много деца. Освен това много млади читатели предпочитат нехудожествената литература, например биографиите. Така че, направете подходящия избор за своето дете!

3.      Научете ги „Как да…“ – децата обичат да се занимават с неща, които имат краен резултат или ги учат на нови умения. Много деца играят компютърни игри и можете да им предложите геймърски списания, които да развият тези им способности. Лятото е също прекрасно време за изкуства и занаяти, така че потърсете книги за моделиране на самолети, готвене или каквато и да е тема, която задържа вниманието на детето ви.

4.      Забавлявайте се с хумористични книги – хуморът не само помага с четенето, но те кара и да се смееш. Книгите с шеги и глуповати истории са забавни за четене, а освен това развиват чувството за хумор на децата, което им позволява да се забавляват, независимо какво правят.

5.      Огледайте се за занимания извън четенето – разглеждането на различни детски сайтове, игрите на думи, четенето на списания са също забавни начини да направите четенето привлекателно за вашите деца. Само обръщайте внимание тези занимания да са равнопоставени с четенето на книги.

Ето още една причина да провокирате децата да четат – обемът прочетена литература има директна, положителна връзка с умението за четене, развитието на речниковия запас и установяването на навици за четене. С нарастването на уменията и увереността на децата, нараства и техният интерес към четенето за удоволствие, включително на качествена литература.

Не забравяйте да погледнете и 5-те идеи как да направим четенето през лятото по-забавно на екипа на „Детски книги“.

Превод: Диляна Денева