Легендата за „Летящия холандец“

Докато вие участвате в Читателска щафета 4: Ловци на приключения“, четете книгите от поредицата „Сам Силвър, тайният пират“ и майсторите карти за скрито пиратско съкровище за конкурса, ние ще ви разкажем за “Летящия холандец” – призрачния кораб, който вечно плава, но не може да акостира на пристанище.

Теориите за неговата история са безброй много. Едни твърдят, че капитанът му бил сключил сделка с дявола, който направил кораба по-бърз и го проклел. Други казват, че капитанът извършил ужасно престъпление и бил осъден вечно да плава без да може да намери покой. Въпреки че историите за “Летящия холандец” са само легенда, моряците вярват в тях и смятат, че ако видиш кораба-призрак, това ще ти донесе лош късмет.

Според учените “Летящият холандец” е зрителна измама, но въпреки техните доводи много хора вярват, че наистина са го видели. Като например…английският крал.

Принц Джордж, който станал крал Джордж V, бил на морско пътешествие по брега на Австралия. Разказал, че първо видял червена светлина, след това призрачен кораб, който пламтящ приближавал пристанището. Още дванайсет души видели същото и след това корабът изчезнал. По-късно същия ден един от моряците, който видял кораба загинал при инцидент. Наистина доста зловещо!

Превод: Цветомира Дукова