Лада Галина

Името Ганка Габровска струва ли ви се познато? Мммм, не! А Лада Галина? „Това вече да!“, ще възкликнат повечето от вас. А всъщност Лада Галина е литературният псевдоним на Ганка Габровска. Тя е автор на повече от 40 произведения, сред които романи, пиеси, филмови сценарии и много приказки за деца. Нейни приказки присъстват в учебниците и помагалата за начално училище и всяко българско дете ги е чувало.

Лада Галина е родена на 8 февруари 1934 г. в Бургас. Завършва българска филология в СУ „Св. Клиемент Охридски“. Богатата й кариера включва работа като редактор в детски списания, сп. „Пламък“ и в. „Литературен фронт“; драматург на Държавния сатиричен театър. Освен писател, тя е и преводач от испански език.

Сред най-популярните й произведения за деца са „Златина, златното момиче”, „Пътешествието на Желъдко”, “Разкази за малкото братче”, „Приказка за цветето и каменната ваза”, „Влакът свири за нас”, „Ехо в раковина”, „Момчето пораснало”.

От 1996 г. Лада Галина живее в САЩ и работи като консултант в известна верига книжарници. Тя е сред основателите на българския образователен център „Св. Климент Охридски“ във Вашингтон, където е и преподавател по български език. Междувременно не спира да създава и нови творби. През 2010 г. излиза двуезичната й книга (на български и английски) за деца „Сърнето и Желъдко“.

Автор: Лора Филипова