Куриозните въпроси, които читатели отправят към библиотекарите

Днес, когато цялата необходима ни информация се намира на един клик разстояние, идеята, че някъде там има човек, преравящ книгите за отговори на нашите въпроси, е все по-трудна за осмисляне. Електронните търсачки са бързи, прецизни, правят живота ни удобен и мобилен и разполагат с почти неизчерпаем архив от данни. Едва преди петдесетина години обаче службата на осведомителя все още се е изпълнявала от библиотекари, извършващи мащабни проучвания в полза на читателското любопитство. Какви са най-странните запитвания, отправяни към нюйоркските библиотекари от миналия век, разказва сайтът Bookstr*.

Преди няколко години, при разтребване на архивите си, Нюйоркската обществена библиотека се натъква на кутия, пълна с картончета с читателски въпроси. Въпросите са зададени в периода 1940-1980 г. и варират от комични през откровено странни до леко плашещи.

От какво се е вълнувал нюйоркчанинът от XX в.? От нищо по-малко от изкуството („Защо английските картини от 18-ти век изобилстват от катерици и как катериците са били опитомени, за да не ухапят художника?“), философията („Платон, Аристотел и Сократ едно и също лице ли са?“), антропологията („Бихте ли ми намерили книгата на Чарлз Дарвин „Портокали и праскови”?“**)

Други въпроси са далеч по-практически ориентирани:

  • „Откъде да наема гилотина?“
  • „Възможно ли е да се отглежда октопод в частен дом?“
  • „Може ли библиотеката да препоръча добър фалшификатор?“

Сред картончетата има свидетелства и за случки с читатели с необикновени способности. Анонимен библиотекар споделя, че веднъж с него се свързва жена, която търси справочник с цветовете на различните държави:

„Мислех, че читателката е объркана и има предвид цветове на знамена, започнах да я насочвам съобразно това си предположение….но не. Тя искаше по един идентицифициращ всяка страна цвят и накрая каза: „Ако Харвард е червен, а Йейл е син, тогава какъв цвят са Съединените щати и Франция?“

Не бихме искали дори да предположим какви други умения и занимания са имали читателите на Нюйоркската библиотека, освен да виждат всичко в цветове. Списъкът с учудващите им чуденки включва допитвания за:

  • известните мъже, родени преждевременно;
  • жизнения цикъл на косъмчетата на веждите;
  • хранителната стойност на човешката плът;
  • способността на мишките да повръщат и на змиите да се самонатравят.

Библиотекарите са безспорно едни от най-вдъхновяващите хора, които можем да срещнем по пътя си към книгите. Любознателност, загриженост и най-вече безгранично търпение – това са само три от многобройните им качества, превръщащи ги в герои на децата и примери за подражание на възрастните.

* Превод и адаптация: Гергана Димитрова, снимка на корицата: NYPL

** Книгата, която читателят имал предвид, е за произхода на видовете, но вместо под заглавието “Origin of Species”, той я потърсил като “Oranges and peaches”.