Кулинарни угощения и приключения с вещица и котарак

Честно казано смятах, че детска поредица, включваща в заглавието си думите „моята своенравна вещица”, ще разказва за сблъсъка на майка и дъщеря тийнейджърка. Действителността се оказа нещо съвсем различно: вещицата Хагата Агата е истинска (макар и необикновена), а историята разказва вещерският й асистент, котаракът Мърморан Б.

В „Дневниците на котарака Мърморан: Моята своенравна вещица става готвачка” (изд. Колибри) авторката Хайауин Орам и илюстраторката Сара Уорбъртън са забъркали отлични съставки – луд по магиите котарак с влечение към водене на дневници, своенравна вещица, запалена по нашия свят, популярно кулинарно шоу, консервативен вещерски съвет и още няколко подправки, които да направят разказа пикантно забавен и неустоим за вкуса на малките читатели.

Хаги Аги и Мърморан Б. живеят в Отсамната страна (тази на вещиците), но Хаги Аги обича да отскача често до Отвъдната страна (нашия човешки свят), да похапва от нашата храна и най-вече да гледа телевизия. А когато й се открива възможност да стане звезда в кулинарно шоу със знаменитости, едва ли някой очаква тя да откаже. Проблемът е, че Великият вещерски съвет не гледа благосклонно на увлеченията на вещиците по Отвъдната страна, а вещица тв звезда е нещо наистина нечувано и позорно. Затова когато вещиците от Съвета поръчват на Мърморан Б. да им купи и монтира телевизор, заплахата от разобличаване изглежда неизбежна.

В „Моята своенравна вещица става готвачка” ще прочетете за някои засукани вещерски манджи, за които не би ви хрумнало, че съществуват, и ще се посмеете на хитрия план на Мърморан да откаже Хаги Аги от телевизионните й участия. Не очаквайте обаче действията на тези двамата да породят у вас тръпки от ужас и страх. По-вероятни са усмивките и изблиците на смях от непрестанното мърморене на М.Б. и самоотвержените му опити да спаси своята своенравна вещица от наказание.

Освен забавна и хумористична история, книгата пленява читателите и с нетрадиционното си оформление: илюстрациите предизвикват усмивки, шрифтът е „вещерски”, не липсват и вещерско черни страници. В края на книгата ще откриете и някои много полезни документи като „Харта на вещиците” и трудовия договор на Мърморан за вещерски асистент (кой знае, може и на вас да дотрябва!). Жалко, че рецептите за саморасляци от медени стъбла с пръждосали се ягоди и пръстчета от хапещи бълхи с миша мента и сврачи чесън в тесто, идеално загоряло на слънчевите лъчи, отсъстват.Big Smile Но пък можете да прочетете Магия-за-превръщане-на-буламачи-в-модни-манджи.

Прочетете и ревюто на Вал за друг от дневниците на котарака Мърморан Б.: „Моята своенравна вещица прави момичешки оркестър“.

Автор: Лора Филипова