Кучето детектив – забавна история с аромат на библиотека

Ако сте почитатели на Джулия Доналдсън и Мария Донева, със сигурност ще се зарадвате на новата книга „Кучето детектив“ (изд. „Жанет 45“). Тя е с илюстрациите на Сара Огилви, които са точно толкова чудесни, колкото и добре познатите рисунки на Аксел Шефлър и Лидия Монкс.

Освен свеж сюжет, весели рими и красиви картини, „Кучето детектив“ има още един плюс: историята е в подкрепа на библиотеките – обществените и училищните. Този факт е вълнуващ, но не и изненадващ – Джулия Доналдсън е защитник на библиотеките и чрез своите герои насочва вниманието на най-малките и техните родители към ползата от библиотеката като институция.

Кучето Нел има детективски талант – умее да разплита всякакви загадки. Уменията на Нел са особено ценни за 6-годишния й стопанин Питър, който често губи своите играчки.

Своята детективска дейност Нел извършва всеки ден от седмицата без понеделник, когато се отправя с Питър към читателския кът, в който децата с удоволствие четат. Книги за дракони, рицари, принцеси и дори кучета.

Един ден, когато Нел и Питър се появяват на обичайната читателска среща, установяват какво нещастие ги е сполетяло: всички книги липсват от рафтовете!

„Какво ли тук е станало, че книгите ги няма?!“

Нел намира шапката на крадеца и повежда децата към скривалището му. Отборът препуска през целия град след смелото куче детектив.

Разбойникът отчаяно кърши ръце и се извинява, че е взел книгите да ги разгледа.

Тогава на Нел й хрумва още една чудесна идея и деца, крадец и куче тичат отново през града, за да достигнат до рая – библиотеката, в която има океан от книги, достъпни за всеки.

И в тази книга Джулия Доналдсън създава впечатляващо приключение за децата над 3 години, чрез което им показва стойността на приятелството, взаимопомощта и добрите хрумвания. „Кучето детектив“ обаче повдига въпроса за важната роля на библиотеките и тяхната функция в подкрепа на грамотността чрез четене, за социалната им функция да предоставят свободен достъп до информация и знания на всички граждани и за необходимостта от съществуването им.

Великолепно написаната история е брилянтно преведена от поетесата Мария Донева – също защитник на библиотеките. Сходството във възгледите на писател и преводач са позволили на Мария да изпълни с още по-голямо чувство и смисъл идеите на Доналдсън и да накара българския читател също да се замисли за родните библиотеки (които страдат от подобни проблеми като британските) и за важността на четенето.

Илюстрациите на Сара Огилви са свежи, интересни, закачливи и съвсем в духа на останалите книги на писателката, издадени от изд. „Жанет 45“. За всеки почитател на Джулия Доналдсън „Кучето детектив“ ще е поредната ценна придобивка, която гарантирано ще се чете многократно.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.