Криминалните случаи на Теа: Свещената гора

„Свещената гора“ е част от поредицата „Криминалните случаи на Теа“ (изд. „ФЮТ“) на италианския писателски тандем Яна Кариоли и Луиза Матия.

Тя е от добре познатия тип поредици, които успешно съчетават четенето за забавление с образователен елемент като „Детективите Агата и Лари“, „Детективи по неволя“, „Криминалните загадки на Леонардо“, „Детективи с машина на времето“ или „Търсачи на съкровища“.

През лятото Теа гостува на леля си в малкото италианско градче Алтафонте. С приятеля й Никола запълват дните си с обичайните за ваканция занимания – ядене на сладолед, обиколки из околността с велосипеди, разходки с кучето и т.н.

Прокрадващата се лека скука бързо отстъпва, когато от една страна започват нападенията на мистериозна пантера, а от друга набира сила нов строителен проект в местност с голяма археологическа стойност.

В опит да проследят пантерата, Никола и Теа откриват значим артефакт, както и митичната Свещена гора на етруските. Това поставя момчето в центъра на медийното внимание, а Теа се чувства предадена. Момичето се впуска в собствено разследване, което накрая ще отговори и на двете загадки – тази за пантерата и за етруските находки.

Освен с динамичен и интригуващ сюжет, книгата задържа вниманието на читателите и с отношенията между двамата главни „детективи“. Те са съвсем различни характери – Теа е импулсивна, нетърпелива и нерядко безрасъдна. Никола е истинска читанка, педантичен, сериозен и експерт по етруските. Това не им пречи да са отличен отбор, но и често да се карат и спорят.

Криминалният случай в „Свещената гора“ се върти около останките от загадъчната цивилизация на етруските, които са живели в околностите на Алтафонте. Поради тази причина книгата е идеална за работа в читателски клуб или групи по интереси, където да бъдат обсъдени различни теми. Например:

Археология
  • Какво представлява археологията, какво са артефактите, защо е важно да защитаваме места от археологически интерес от застрояване?
  • Кои са етруските, кога и къде са живели, какво знаем за тях?
  • Какви древни цивилизации са живели по нашите земи? Кои са големите археологически обекти в България?
  • Какво представлява иманярството?

Ако децата проявяват интерес към археология, може да организирате и посещение в археологически музей в близост. За пълноценно посещение на Археологиеския музей в София препоръчваме да използвате като пътеводител книгата „Един ден в музея“.

Детективска работа/разследване
  • Какъв е подходът на детективите при разследване на случай, какви стъпки следват детективите, какво представлява дедуктивният метод и т.н.?
  • Кои са най-известните литературни детективи и кои са техните създатели? Можете да представите адаптирани за деца класически криминални произведения – Шерлок Холмс, или новонаписани – „Загадките на Енола Холмс“.
Емоционална интелигентност
  • Какъв тип приятели са Теа и Никола – еднакви или допълващи се характери?
  • Как реагира Никола на внезапната си медийна популярност?
  • Как приема Теа звездния статус на най-добрия си приятел? Как изразява чувствата си?
  • Как се отнася Никола с приятеля си Бавньо, който е с интелектуални затруднения?

Книгата е чудесно лятно четиво за любознателни деца от 10 до 13 години. Особено подходяща е за неуверени читатели, чието напредване с текста е улеснено от увлекателния сюжет, интригуващите отношения между героите, едрия шрифт и изобилието от илюстрации (на Алфредо Бели). Преводът е дело на Евдокия Златарова.

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.