Кражба в Лисичата гора

Вече вероятно познавате героите на Синтия и Брайън Патерсън, за които Лора Филипова ви разказа в ревютата си за „Вълшебната шейна“ и „Разбойниците от Лисича гора“. Дори, ако вече сте прочели за разбойническите набези в гората, знаете колко възмутени са мишлето Харви, зайчето Ру и таралежчето Уили. Но как започва всичко и кой е крадецът? Хмм, ей сегичка ще ви разкрия…

В книжката „Кражба в Лисича гора“ отново се озоваваме на познатата полянка, пред познатия магазин на господин Язовец. Часът е 17.30, а желанието на сърдития продавач да затвори е осуетено от госпожа Таралежка. И не стига, че пазарува в последния възможен момент, а синът й – таралежчето Уили – и неговите приятели вилнеят с топки покрай магазина. Казват, че ако се страхуваш от нещо, то неизбежно се случва… Така става и с язовеца – скъпоценният прозорец на магазина е… Даннн!!!… счупен от топката на трите приятелчета. Ама, че беля!

Дълбоко разстроено от случката и от заканите на господин Язовец да ги издаде на родителите им, мишлето Харви признава всичко на майка си. За щастие, мъдрата мама Мишка съветва малчугана си да намери начин да поправи стореното. Спокойното мишле заспива, за да се събуди на сутринта и да открие, че магазинът на язовеца е О-Г-Р-А-Б-Е-Н!!! Що за нахалник е способен на такова злодеяние?

Решени да поправят грешката със счупения прозорец, Харви, Ру и Уили се отправят по следите на крадците, гонейки хартийките от бонбони, изпаднали по пътя. Тримата приятели вървят през целия ден и през цялата нощ, макар умората да се опитва да ги откаже. По пътя си те срещат дружелюбното плашило, което им показва пътя към бивака на разбойниците – гадни, проскубани и невъзпитани невестулки. Могат ли три малки животинчета да си вземат плячката обратно и да накажат злодеите? Трудна работа!

Вярно е, че щом си малък, не можеш да надвиеш едър хулиган. Но ако си смел, находчив и уверен в онова, което правиш, непременно ще успееш. Така и приказката за симпатичните герои завършва добре, макар и успехът има да виси на…прът!

Нежните рисунки, приятното оформление на книжката и сладките герои ще грабнат сърцата на всеки малчуган, а историите от Лисича гора ще ни връщат към себе си често-често, щом почувстваме нужда да се заредим с добрина, приятелство и весели игри! Добре дошли в Лисича гора!

Автор: Вал Стоева

[club]