Краля демон – магия, любов и политически интриги

Изобилието от тийн фентъзи поредици на книжния пазар е голямо и е трудно да прецениш коя си заслужава да бъде започната и прочетена. Поредицата за Седемте кралства на Синда Уилямс Чайма обаче успешно преодолява тази първа пречка по пътя към читателите. Първата й книга, „Краля демон“ (изд. Емас), има красива и интригуваща корица дело на Стоян Атанасов.

Ако вече сте решили да отворите книгата, очаква ви среща с Хан Алистър и Раиса ана’Мариана. Двамата са около 16-годишни, но социалното им положение не може да бъде по-различно. Хан е бивш разбойнически главатар, а Раиса е принцеса наследница на трона на Кралството. И двамата обаче не са типичните разбойник и принцеса. Хан отчаяно се опитва да скъса с престъпното си минало и да издържа майка си и сестра си с почтена работа. Раиса се ужасява от перспективата да се омъжи за политически най-изгодния кандидат и да загуби контрол над живота си.

Пътищата на Хан и Раиса се срещат и преплитат по странен начин, като всеки води своята собствена битка. Докато интригите стават все по-заплетени, а действието все по-динамично, започва да се избистря подозрението, че противникът май е един и същ. Не липсва и загатнат потенциал двамата да променят света из основи.

Синда Уилямс Чайма успява да изгради жесток свят на магьосници и планински кланове, които се борят за надмощие и завладяване на трона на фона на раздирани от военни конфликти съседни кралства. Тя умело описва живота в столицата Превалски брод – от най-ниските слоеве на обществото до кралския двор. Още по-интересен е политическият баланс в Кралството. Властта привидно принадлежи на кралицата и маготворците, но последните са зависими от изработката на амулети и магически предмети от планинските кланове, които са тясно свързани с природата. А в дъното на всичко е легендата за Краля демон, чийто стремеж към абсолютната власт е довел до съществуващата политическа уредба.

„Краля демон“ събира куп интригуващи персонажи – всеки със свои тайни и история. Някои няма как да не ти станат симпатични, а други знаеш, че ще мразиш до края на четирилогията. Финалът на книгата е повече от добър: разкрива древни тайни, отговаря на заложени в сюжета въпроси без отговорите да изглеждат нагласени и залага достатъчно очаквания за развитието на историята в следващите книги.

Всичко това гарантира читателския интерес към поредицата за „Седемте кралства“, а след добре замислената и написана първа част нямам търпение да продължа книжното приключение с Хан и Раиса.

Книгата е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно“ 2017.

Автор: Лора Филипова