Крал, таралеж и упоритост а ла Доналд Бисет

„Упоритият крал” (изд. Милениум) е типична за Бисет история, разказана привидно безцелно, пълна с небивалици и нелогични за възрастните действия. За щастие, децата не я възприемат по този начин.

Кралят от тази приказка е съвсем различен от приказното клише. Даже много упорства да не се държи като крал и то не за друго, а защото царуването е скучна работа. Как да не му се възхитиш, че предпочита да боядиса сам оградата на двореца си. Или пък да си вземе за любимец таралеж от зоологическата градина. (Той, таралежът, се оказва доста полезен при пътуване с метро в пиков час!)

Ако сте от хората,  които непременно трябва да намерят смисъл и поука в прочетеното, можете да поразсъждавате дали си заслужава да живеем безсмислено и скучно, само защото това диктува социалният ни статус. Дали не е по-добре да проявим упоритост и да вървим по собствен път? Не е ли по-добре приятелите ни да бъдат малко „бодливи” (критични), а не просто „пухкави” (винаги съгласни)?  Всички останали читатели, просто се наслаждавайте на криволиците на разказваческото въображение на Доналд Бисет.

В това издание партньор на автора в разказването е илюстраторката Кремена Пенчева, чиито красиви и колоритни илюстрации ще ви правят отлична компания. Те леко и елегантно ще ви накарат да усмихвате на небивалиците на упорития крал. Поне това се случи с мен.

=============================================

Всъщност, ако не сте дете, а възрастен, затормозен от дребни ежедневни неуредици, разгръщането на „Упоритият крал” в миг ще ви пренесе в свят, в който едната ви ръка може да се разтегне докато се возите с ескалатора. А това е много удобно, ако ще боядисвате и не искате да си изцапате кралската мантия. Big SmileЗнам, изглежда като пълна шантавелщина, но да четете небивалици е забавно и много помага да погледнете на живота от необичайна перспектива.

 Автор: Лора Филипова